Avantaje și dezavantaje ale jantelor de aliaj

Dacă ești posesor de mașină sau pasionat de acestea, știi deja că, atunci când vine vorba de jante, sunt două curente mari și late: jante de aliaj și jante de tablă. Unii dintre noi dețin câte un set din fiecare, pentru a le fi mai ușor să schimbe cauciucurile de iarnă cu cele de vară și invers. Care sunt, însă, principalele diferențe dintre acestea? Care sunt avantajele și dezavantajele jantelor de aliaj, de exemplu? O să vedem în cele ce urmează.

Pentru început, jantele de aliaj au performanțe net superioare. Nu degeaba marii producători auto preferă să-și echipeze modelele mai scumpe cu jante de aliaj. Sunt mai ușoare, poți accelera mai bine cu astfel de jante și nu ruginesc niciodată. Să nu mai vorbim de aspectul net superior al aliajului față de jantele de tablă. În plus, un set de jante de aliaj oferă o răcire superioară, fiindcă materialul din care sunt realizate alcătuiesc un conductor termic mai bun decât oțelul. Astfel, jantele de aliaj contribuie radical la răcirea mai rapidă a sistemului de frânare.

Nu în ultimul rând, tot la capitolul avantaje, jantele de aliaj se echilibrează mai ușor, pentru că plumbii de echilibrare se fixează pe interior. În plus, echilibrarea se păstrează mai mult timp decât la jantele de tablă.

Evident, nu toate sunt avantaje. Cum era de așteptat, când vine vorba de jante de aliaj, avem și câteva dezavantaje. Primul dintre ele și poate, pentru unii, cel mai important, este prețul. Jantele din aliaj sunt mai scumpe. Uneori au preț chiar dublu față de jantele de tablă. Producătorii auto includ în general în echiparea mașinilor de serie din game inferioare jante de tablă, iar pentru jantele de aliaj cer un cost suplimentar. În schimb, modelele premium sunt ”încălțate” de cele mai multe ori cu jante de aliaj.

Jantele de aliaj se îndreaptă mai greu decât cele de tablă. Acesta ar fi un alt dezavantaj. Sunt și mai ușor de crăpat, din păcate. Indiferent dacă lovitura este mică sau mare, acestea trebuie refăcute la cald și nu există nicio garanție că materialul nu va crăpa iar. Tabla, în schimb, poate fi îndreptată la rece.

Tot la capitolul dezavantaje ale jantelor de aliaj putem vorbi despre faptul că sunt mai pretențioase. Se zgârie mai ușor și suferă la capitolul estetic atunci când acest lucru se întâmplă. Curățarea lor se face mai dificil, cu apă și săpun sau cu produse profesionale. În schimb, trebuie evitată curățarea acestora cu soluții cu particule abrazive. Iarna, sarea și materialele antiderapante pot coroda stratul protector al acestor jante de aliaj.

Așadar, acestea au și avantaje clare, dar și dezavantaje importante față de jantele de tablă. Până la urmă, decizia de cumpărare și folosire a unui fel sau altul de jante depinde de preferințele fiecăruia în parte. Dar e important ca atunci când iei această decizie, să o iei în cunoștință de cauză.

Vizualizări: 1,852

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Tendințe:

Citește și: