Averea soţilor Cristea, sub lupa ANI

Pentru cei mai mulţi gorjeni ANI nu reprezintă cine ştie ce instituţie, deşi aceasta este împuternicită prin lege să verifice averile acelor funcţionari publici care nu-şi pot justifica sumele din conturi sau bunurile acumulate în timp. Agenţia Naţională de Integritate lucrează acum la primul caz din Gorj, în vizorul inspectorilor aflându-se Narcisa şi Dumitru Cristea, respectiv directorul economic al primăriei Târgu Jiu şi directorul general al Complexului Energetic Turceni, lucrurile putându-se extinde şi la Rovinari, unde declaraţiile de avere sunt ţinute la secret, asta în cazul în care ele au fost vreodată completate de vreun supus de pe moşie.

Inspectorii ANI s-au autosesizat din relatările de presă conform cărora Dumitru Cristea ar fi primit o primă de un miliard şi jumătate de lei în luna iunie pentru că şi-a realizat indicatorii de performanţă în anul de mandat. Cifrele apar în declaraţia de avere a Narcisei Cristea, deşi, conform legislaţiei, şi şeful CE Turceni ar fi trebuit să completeze o asemenea declaraţie şi să o afişeze pe pagina de internet a unităţii economice. Un astfel de lucru nu s-a întâmplat însă nici la CE Rovinari, unde directorul general Laurenţiu Ciurel şi-a realizat şi el indicatorii de performanţă şi, odată cu asta, a primit şi o primă pe măsura contractului de management. Valoarea primei nu este cunoscută în cazul lui Ciurel, deşi Cristea a dat asigurări că „lucrurile stau la fel” şi la Rovinari, cele două unităţi gemene având deseori situaţii identice.

Societatea Naţională a Lignitului Oltenia este singura unitate din minerit şi energie de la nivel de judeţ care şi-a afişat pe site-ul propriu declaraţiile de avere ale directorilor. Procesul a fost impus în 2005 de fostul secretar de stat Ionel Manţog, directorii fiind obligaţi şi anul acesta să îşi reactualizeze declaraţiile şi să le afişeze. Complexurile energetice sunt nişte moşii cu personalitate mult mai puternică şi nu făcut publică nici un fel de declaraţie de avere, deşi legea era valabilă şi pentru directorii de acolo. Surse judiciare susţin că ştabii din minerit şi energie ar putea să aibă probleme penale din cauza lipsei declaraţiilor de avere, pentru asta fiind însă nevoie ca Agenţia Naţională de Integritate să afle cum stau lucrurile. Deocamdată ANI vine la Turceni şi, cel mai probabil, va afla şi de situaţia de la Rovinari, context în care angajaţii de pe moşie se pot aştepta la o transparenţă subită din partea şefului lor, o transparenţă pe care Ciurel o manifestă doar faţă de cine consideră el că e cazul.

Vizualizări: 97

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: