Avocatul câştigă mai bine decât conferenţiarul şi deputatul Ponta

Victor Ponta şi-a actualizat recent declaraţia de avere şi pe cea de interese, pentru a preciza, aşa cum cere legea, că este preşedinte al PSD. Pe lângă acest „amănunt”, în documentul respectiv se regăsesc însă şi veniturile pe care deputatul, fost ministru şi în continuare avocat, le-a avut anul trecut, sumele de acolo putând da peste cap pe orice muritor de rând, pentru ele fiind însă plătite impozite statului român.

Proaspătul şef al PSD domiciliat în Baia de Fier a câştigat anul trecut mai mult ca avocat decât ca ministru sau parlamentar ori ca om de catedră. Deputatul din Colegiul 6 precizează în ultima sa declaraţie de avere, completată înainte de Paşti, că, în calitate de avocat, a câştigat anul trecut 66.7000 de lei. Suma este mult mai mare decât veniturile asigurate din funcţia de deputat, Ponta precizând că a încasat circa 15.000 de lei după ce nu a mai fost ministru pentru relaţia cu Parlamentul. În cele 9 luni cât a fost ministru, acesta a încasat de la Guvern peste 62.000 de lei, Ponta având suficient timp să fie şi conferenţiar la o universitate privată, de la care a încasat aproape 48.000 de lei în cursul anului trecut. Documentul completat şi afişat pe site-ul Camerei Deputaţilor înainte de Paşti mai include casa de la Baia de Fier, cele două apartamente avute de acesta în Bucureşti, ratele la maşina de 33.000 de euro, dar şi o mică greşeală strecurată la numele soţiei, Octavia Daciana fiind lăsată, din grabă, probabil, fără un „c” la Octavia.

Mai bine avocat

Declaraţia de avere a lui Ponta arată că veniturile sale cele mai mari rămân cele din avocatură, sumele încasate anul trecut fiind însă mai mici decât cele din anii anteriori. Cei 66.000 de lei sunt câştigaţi de avocatul Ponta după ieşirea PSD de la guvernare, adică în ultimele trei luni ale lui 2009, deşi de pe la mijlocul lui decembrie în justiţie cam e vacanţă. Cine consideră mare suma respectivă uită faptul că în perioada în care PSD a sprijinit PNL să guverneze, deputatul a fost senior partner la casa de avocatură Şova din Bucureşti, care a avut contracte de consultanţă juridică la complexurile energetice Turceni şi Rovinari. Ponta a câştigat în acea perioadă peste 4 şi, respectiv, peste 7 miliarde de lei vechi, pledând în cauze care nu aveau legătură cu unităţile din Gorj, după cum preciza deputatul în anii 2006 şi 2007. Atunci când a devenit ministru, Ponta a anunţat că parteneriatul său cu Şova este suspendat, deputatul nemaiprecizând în declaraţia sa de avere de acum dacă a mai revenit sau nu pe postul de senior partner. Singura precizare constă în existenţa cabinetului avocatului Victor Viorel Ponta, un cabinet care nu resimte criza în nici un fel, după cum o arată câştigurile înregistrate în ultima parte a lui 2009.

Vizualizări: 129

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: