Avram Iancu a înotat 11 ore în Jiu. Viitura l-a oprit!

Bibliotecarul din Valea Jiului care luna viitoare va face o nouă încercare de a traversa Canalul Mânecii fără echipament de protecție a înotat duminică 11 ore în Jiu pentru o cauză nobilă. El își propusese să nu iasă din apă decât după 13 ore, dar o viitură produsă pe Jiu l-a obligat să își abandoneze planurile. Fetița de trei ani și jumătate pentru care acesta a înotat o zi lumină are în continuare nevoie de ajutorul semenilor săi, Avram Iancu fiind convins că acum a reușit să facă mult mai cunoscută situația specială în care micuța se află.

Avram Iancu a venit la Târgu Jiu în condiții extrem de vitrege, după ce, sâmbătă noaptea, furtuna care a fost la Petroșani i-a distrus mașina și, parțial, acoperișul casei. Grindină de mărimea unui măr a căzut în Valea Jiului, sute de mașini fiind distruse. Sportivul a venit însă la lacul din zona Parcului Central din Târgu Jiu, dorind cu tot sufletul să o ajute mai întâi pe Ana Rut, fetița cu probleme la coloană și născută fără un rinichi și un picior. Părinții micuței au nevoie, pentru început, de 5000 de euro pentru a merge la un control în Franța, în luna septembrie, până acum fiind strânsă peste jumătate din sumă. Tatăl micuței face și el dializă, neavând un rinichi, situația familiei fiind una extrem de complicată, fapt care l-a și impresionat pe Iancu. „Mie, ca tată, mi-e greu să alerg în toate părțile pentru că mă duc la dializă, fac acolo 4 ore și ceva, iar asta mă stoarce de vlagă. Lupt însă cu viața atât cât mi-o da Dumnezeu putere și viață ca să o ajut pe Ana Rut. E fetița mea și o iubesc foarte mult”, a spus George Sever Ghinică.
Tatăl a stat cu o urnă pe digul Jiului, în zona Mesei Tăcerii, acolo unde turiștii veniți în vizită au aflat de trista poveste a fiicei sale, aceștia putând însă să îl vadă pe viu pe Avram Iancu dând la ture prin lac, el fiind permanent însoțit de o echipă a pompierilor militari. Turiștii au fost impresionați de situația fetiței, de gestul sportivului, și mulți dinte ei au decis să doneze. „E riscant, ca la orice sport, dar dacă domul e cu sportul de performanță cred că va reuși să scoată cursa la capăt. Voi dona și pentru fetiță, evident, pentru că nu putem rămâne insensibili la un astfel de caz”, a spus Jean Pierre, un cetățean belgian stabilit în Gorj de ceva vreme și aflat la plimbare prin Parcul Central.

Urmează donații pentru ”Cumințenia Pământului”
Avram Iancu a ieșit din apă doar din două în două ore, preț de câteva clipe, cât să mănânce o banană și să se hidrateze. Apa a fost însă foarte rece, iar spre seară a devenit extrem de tulbure, după 11 ore de înot și circa 20 de kilometri parcurși înot el fiind nevoit să abandoneze și să iasă la mal. „A fost o apă extrem de rece, de 15 grade probabil, iar după-amiază a devenit și mai rece pentru că, probabil, s-a topit toată grindina aceea care a căzut masiv în zona Văii Jiului. Vă dați seama că bucățile de gheață nu au încălzit apa. Cel mai rău a fost însă când a venit viitura și apa a devenit extrem de tulbure. Practic, nu se mai vedea nimic, trebuia să stau cu capul doar pe deasupra ca să mă pot orienta și de aceea am decis să ies la mal. Eu m-am antrenat 11 ore, îmi este suficient pentru această zi, dar cea mai mare bucurie o am că am putut să o ajut pe micuța Ana Rut”, a spus Iancu, luna viitoare el fiind programat de autoritățile engleze să traverseze Canalul Mânecii fără costum de protecție.
Până acum sportivul a mai avut două tentative, fiind oprit de fiecare dată de organizatorii care au considerat că valurile puternice și curenții îi pun viața în pericol. Iancu a declarat deja că încercarea de luna viitoare o va dedica în întregime campaniei de strângere de fonduri pentru „Cumințenia Pământului”, el spunând că după ce a înotat atâtea ore lângă operele de la Târgu Jiu ale lui Brâncuși nici nu putea să nu încerce să facă un astfel de demers menit să ajute la strângerea de fonduri pentru cumpărarea lucrării aflate acum în proprietate privată.

Galerie foto


Vizualizări: 512

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: