Baciul Bebe le povestește turiștilor de pe Transalpina despre viața și brânza de la stână

Viața la stână este grea, dar sănătoasă, la fel că și brânza făcută în vârf de munte. Baciul Bebe din Novaci are în grijă 2.700 de oi și le povestește turiștilor care ajung pe Transalpina despre viața lui.
"Brânza adevărată se face în vârf de munte. Emblema a fost și va rămâne brânză de la stânele din golul alpin. Aici se face puțin dar bun și în condiții de curățenie. Să vă duceți să vedeți la cei care au stânele la țară, să vedeți ce e acolo în timpul mulsului. E numai praf, muște și mizerie și mai și spun că va dau brânză de oaie. Păi acolo este numai 10% lapte de oaie, în rest e lapte de capră și se vacă", povestește baciul Bebe.
Ciobanul din Novaci le vorbește turiștilor și despre carnea de la oile de pe pasiunile alpine.
"Acum 20-30 de ani, de aici din zonă se vindeau oi în toată țara. Acum mulți ia oi de la sârbi, de tot felul de specii, dar oile noastre autohtone care stau în vârf de munte sunt cele mai sănătoase. La noi în zonă, tocanul oaie este baza la petreceri, nunți, boteze, înmormântări. Nu este masa fără tocan de oaie. Și la stână "La Ștefanu" toți mănâncă tocan de oaie adevărat, făcut în său propriu, de la oile care stau la pășunea alpină. Aici la munte totul este natural, iarba din munți nu e poluată și nici plină de ierbicide"
Cu toate că viața la stână nu este ușoară, baciul Bebe nu ar renunța niciodată la traiul sănătos din vârful muntelui, și nici la prietenii de nădejde care îl ajută să păzească turma.
"Viața aici este frumoasă, fără tehnologie și sănătoasă. Am câini ciobănești carpatin românesc care nu rămân niciodată de oi, sunt atașați de turmă și au ciobănia în sânge, ca și mine. Am avut și alți câini dar nu au fost buni, câteodată săreau la turiștii care se apropiau de stână și de turmă să facă poze. Eu nu aș putea să mai fiu cioban în sat. Am fost odată dar gata. Ciobanii care fac transhumanță diferă de ciobanii de la țară. Acolo și o babă oarbă poate să păzească oile. Aici în munte e vremea rea, vin urșii, lupii, cei de la sat nu știu să doarmă în cojoc, ei sunt învățați la rulotă. Nu aș pleca de aici pentru nimic în lume. Acum doi ani, a venit aici la stână un medic de la Spitalul Militar din București și mi-a spus să mă feresc de apă minerală și de pâinea cumpărată. Eu nu aș pleca de aici nici dacă m-ar pune prim ministru la București pentru că oamenii și oile de la munte mănâncă sănătos, respiră aer curat și sunt liniștiți", a concluzionat Baciul Bebe din Novaci.
Majoritatea turiștilor care ajung pe Transalpina nu ezită să oprească mașinile și să se fotografieze cu oile și măgarii de la stână, dar și se asculte poveștile ciobanilor de aici
Vizualizări: 910
Distribuie Trimite pe WhatsApp