Bădiță: Cariera Lupoaia nu se va închide nici în 2024

Liderul sindical de la cariera Lupoaia, Nicolae Bădiță, este sigur că unitatea minieră nu se va închide în 2019, așa cum se arată în proiectul privind Strategia Energetică Națională până în 2050, aflat în dezbatere publică. Bădiță este sigur că nici în 2024 nu se va întâmpla acest lucru. Vorbește de o nouă analiză privind eficienţa carierei din care rezultă că indicatorii sunt "fantastici".
Sindicalistul Nicolae Bădiță spune că după ședința din data de 14 noiembrie la care au luat parte ministrului Energiei, Victor Grigorescu, secretarul de stat Corina Popescu, o parte din supraveghetorii CE Oltenia și sindicate s-au produs niște schimbări. Acesta spune că șeful Consiliului de Supraveghere, Cornel Bobâlcă, a solicitat să fie reanalizată rentabilitatea carierei Lupoaia, iar că rezultatul acestei evaluări arată că unitatea minieră este fiabilă şi că nu există motiv pentru conservarea ei din 2019. "În plenul acelei întâlniri, preşedintele CS a spus că se angajează să rezolve treaba asta. Într-adevăr a băgat în lucru această problemă. Inginerii minieri au făcut o altă proiecţie pentru Lupoaia, pe care au trimis-o la Directoratul societăţii şi această proiecţie generează indicatori foarte buni, sunt fantastici. Arată că raportul de descopertă este de 1 la 4.1 în 2016 și de 1 la 4 în 2017 și calitate calorifică foarte bun. Lupoaia nu se va închide nici în 2024. Sunt sigur că va fi scoasă din Strategia Energetică", a declarat Nicolae Bădiță.
Comisia Ministerului Energiei a propus închiderea carierei Lupoaia având informaţii că raportul de descopertă este de 1 la 9.5, adică la o tonă de cărbune corespund 9.5 tone de steril. Sindicalistul Bădiță cere autorităţilor competente să verifice această speţă, având suspiciuni că cei din comisia Ministerului care a întocmit Strategia Energetică Naţională au primit informaţii false. "Trebuie să răspundă cine a dat date eronate. Le-au făcut specialiştii din Divizia Minieră. Să spună comitetul de lucru care s-a ocupat de acest program care a fost motivul pentru care au fost falsificaţi aceşti indicatori. Să răspundă în primul rând cei de la Divizia Minieră. Trebuie să fie trași la răspundere. Să se autosesizeze instituţiile statului de ceea ce s-a întâmplat. Este vorba de sistemul energetic care ţine de siguranţa naţională", a mai spus Nicolae Bădiță.
În proiectul Strategiei Energetice Naționale mai sunt prevăzute alte 4 cariere pentru închidere până în 2023: Peșteana Nord, Gârla, Rovinari Est și Husnicioara.

Vizualizări: 5,653

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: