Bălăşoiu vrea să dea 400 de milioane de euro din conturile CEO

Consiliul Local Craiova a aprobat în şedinţa din data de 31 octombrie absorbţia reţelei de termoficare a oraşului către Complexul Energetic Oltenia. La şedinţa cu pricina a participat şi fostul director al CEO, Constantin Bălăşoiu. De fapt, propunerea a plecat chiar de la acesta, însă această preluare înseamnă investiţii de sute de milioane de euro suportate de CEO. Sindicatele din minerit şi energie resping  această posibilitate şi speră că actuala conducere se va opune finanţării încălzirii oraşului Craiova pe spinarea gorjenilor. Directorul CEO, Laurenţiu Ciurel, nu a putut fi contactat pentru a explica dacă complexul va da aceşti bani primăriei conduse de pesedista Olguţa Vasilescu.

Consilierii din Craiova au aprobat ieri un studiu făcut deInstitutul de Studii şi Proiectări Energetice (ISPE) Bucureşti, comandat de Constantin Bălăşoiu pe vremea când era director la Complexul Energetic Oltenia. Studiul are drept scop identificarea soluţiei de eficientizare a Regiei de Termoficare Craiova. Studiul identifică o singură variantă viabilă: absorbţia Termoficării de către CEO!!!

Bălăşoiu promite 400 de milioane de euro de la CEO

La şedinţa din 31 octombrie de la Craiova a participat şi directorul sucursalei Electrocentrale Craiova, Constantin Bălăşoiu. Potrivit Gazeta de Sud, Bălăşoiu a vorbit inclusiv despre un contract colectiv de muncă.  „Absorbţia presupune preluarea activului şi a pasivului de la Termoficare. Va fi un nou contract colectiv de muncă. Procesul de integrare va trebui să-şi demonstreze viabilitatea“, a spus Bălăşoiu citat de GdS. „În studiu se vorbeşte despre construirea unui nou grup care va duce la creşterea eficienţei la 87% şi care va costa 211 milioane de euro, din care 46 de milioane de euro vin de la Uniunea Europeană, care ne acordă susţinere. El ar trebui construit până în anul 2017“, a mai spus Bălăşoiu.

Important este că această preluare înseamnă şi o investiţie de aproape 400 de milioane de euro până în 2020, bani din conturile Complexului Energetic Oltenia. „Sunt 122 de kilometri a câte patru fire, deci ar fi nevoie de 90 de milioane de euro. Investiţia ar dura între cinci şi șapte ani, deoarece lucrările fizice sunt limitate. Dar este foarte importantă modernizarea ei, întrucât aici sunt pierderi de 20-25%. Craiova poate avea şansa celui mai mic preţ din ţară la producerea gigacaloriei“, a spus directorul sucursalei Electrocentrale Craiova în Gazeta de Sud.

Sindicatele din Gorj se opun

Vicepreşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie, Viorel Temelescu, nu crede că Ministerul Economiei va accepta această absorbţie. „Este o idee a lui Constantin Bălăşoiu, dar nu cred că va trece de Ministerul Economiei”, a declarat Temelescu.

Colegul său din FNME, Constantin Mitrescu, este tranşant: nu acceptă ca banii companiei să fie folosiţi după bunul plac al lui Bălăşoiu.

„Bălăşoiu era interesat să tragă spuza pe turta lui. Păi dacă din cele 700 de miliarde de lei de la Rovinari a achitat găurile de la Işalniţa… El vrea să pună la punct şi Termoficarea. Domnul Bălăşoiu trebuie să ştie că CEO nu s-a înfiinţat ca să refacă conductele din Craiova. Nu suntem de acord ca CEO să plătească distribuţia energiei termice din Craiova. Acesta este punctul nostru de vedere. CEO produce energie electrică nu termică”, a declarat Mitrescu.

CE SPUNE OLGUŢA

Primarul Craiovei spune că municipalitatea nu are bani să facă aceste investiţii la Termoficare, dar CEO are. „Nu aveam producţia şi distribuţia integrate, deci nu puteam obţine o ordonanţă de urgenţă de ştergere a datoriilor populaţiei. Preluarea Termoficării de către CEO înseamnă practic ştergerea datoriilor şi a penalităţilor. Procedura de preluare va dura 141 de zile“, a declarat Olguţa Vasilescu, potrivit GdS.

Vizualizări: 146

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: