Bani acordaţi ilegal de primării pentru plimbări la mănăstiri

Mai multe primării din Gorj sunt bune de plată după ce au alocat bani publici pentru lucrări la biserici sau au organizat hramuri și deplasări la unele lăcaşe de cult. Curtea de Conturi a trasat măsuri autorităților locale în vederea recuperării sumelor acordate nelegal în acest sens. 

Inspectorii Curții de Conturi au constatat în urma unui control la  primăria Baia de Fier că administraţia locală a efectuat transferuri de bani ilegal către unităţile de cult de pe raza comunei. Abaterea a fost de circa 2 mii lei. Inspectorii le-au solicitat ca măsură să stabilească întinderea prejudiciului, inclusiv a foloaselor nerealizate calculate până la recuperarea sumei şi aplicarea măsurilor legale pentru recuperarea acestuia reprezentând sprijinul financiar acordat unităţilor de cult.

La Fărcăşeşti au fost găsite mai multe nereguli. Inspectorii Curții de Conturi au stabilit că autorităţile au alocat bani nelegal pentru organizarea hramurilor locale, dar și pentru deplasarea enoriașilor din comună în pelerinaj la Mănăstirea Prislop, județul Hunedoara. Valoarea abaterii în acest caz a fost de 91 mii.

Autoritățile din Fărcășești au primit ca măsură să recupereze plățile nelegale efectuate în anul 2015, respectiv pe perioada termenului de prescriere, inclusiv a penalităților datorate potrivit legii.

Totodată, inspectorii Curții de Conturi au stabilit că autoritățile din Slivilești au angajat, lichidat, ordonanțat și plătit, în mod eronat, de la „Bunuri și servicii” contravaloarea unor lucrări de investiții la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din satul Strâmtu. A fost vorba de lucrări de executare, finalizare și întreținere la instalația centralei termice și pentru montarea tâmplărie PVC cu geam termopan. Valoarea plăților nelegale efectuate în acest caz este de 38.990 lei. În unele cazuri, autoritățile locale spun că au făcut astfel de plăti în baza unor hotărâri de Consiliu Local.

Vizualizări: 2,229

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: