Bani în plus pentru primăriile din zonele miniere

Primăriile din zonele miniere vor primi din acest an bani din redevențe. Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, procedura privind încasarea redevenţei obţinute prin concesionarea din activităţi de exploatare a resurselor la suprafaţă ale statului.

Pentru exploatările de cărbune, sistemul de încasare a redevenței este: 35% la bugetul local al județului pe teritoriul căruia există activitatea de exploatare; 45% la bugetul local al comunei, al orașului sau al municipiului, după caz, pe teritoriul căreia/căruia există activitate de exploatare; 20% la bugetul de stat.

„Era nevoie de acest act normativ întrucât, deşi există legislaţie care prevede ca 80% din redevenţele provenite din exploatările de suprafaţă să revină autorităţilor locale şi judeţene şi 20% să fie virate către bugetul de stat, în lipsa unei metodologii, această lege nu era aplicată. Conform prevederilor Codului administrativ, aceste venituri vizează, în mare parte, autorităţile locale şi judeţene, iar măsurile propuse prevăd aplicarea acestui drept", a explicat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

Circa 300 de milioane de lei vor ajunge astfel în bugete ale primăriilor din țară.

Vizualizări: 1,458

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: