Banţa, bucuros că rămâne înalt funcţionar public

Zvârcolelile de pe scena politică din ultimele zile au făcut să treacă neobservată o lege pe care Camera Deputaţilor a respins-o, după ce, în Senat, votul fusese similar în luna mai. Legea respectivă ar fi dus la politizarea posturilor de prefect şi subprefect şi, în general, a celor de înalt funcţionar public, reprezentanţii Guvernului în teritoriu având posibilitatea să ceară un fel de derogări pentru a candida în cadrul alegerilor pe care, teoretic, ar fi urmat să le organizeze anul viitor.

Votul parlamentarilor a fost pe placul fostului prefect Victor Banţa, rămas înalt funcţionar public după ce a fost schimbat din fruntea Prefecturii. Acesta spune că, împreună cu colegii săi aflaţi în situaţii similare, au format Asociaţia Înalţilor Funcţionari Publici, asociaţia făcând demersuri atât la nivel european, cât şi printre politicienii din Bucureşti pentru ca proiectul de lege să fie respins. Proiectul respectiv era considerat neconstituţional de către AIFP, Banţa spunând că legea înalţilor funcţionari publici, votată în <-xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />1999 a fost modificată de nu mai puţin de 13 ori în doi ani.

„Legea contravenea oricăror principii negociate de România în cadrul procesului de aderare la Uniunea Europeană. Asociaţia Înalţilor Funcţionari Publici a făcut demersurile necesare pentru a preveni un rău care nu ne privea doar pe noi, ci şi alte categorii, cum ar fi secretarul de comună. Modificările l-ar fi obligat pe acesta să fie testat la nivel local, adică era la mâna primarului, spre deosebire de procedurile actuale, când se menţionează clar că trebuie să fie apolitic. Noi am fost în asociaţie 143 de membri şi mai suntem 45. Am reuşit să rezistăm moral, psihic şi ne-am organizat în această asociaţie în numele căreia vreau să le mulţumesc tuturor acelor parlamentari care au înţeles că principiile europene sunt mai presus de cele din România în cadrul acestei legi”, spune Banţa.

VOT

Pe blogul personal, fostul prefect a făcut publică şi lista cu modul în care au votat parlamentarii români proiectul respectiv de lege, cei din Gorj având păreri împărţite. Aleşii puterii au votat pentru modificarea legii amintite, în timp reprezentanţii opoziţiei s-au opus şi au şi avut câştig de cauză, în cele din urmă. Gorjul mai are în prezent trei înalţi funcţionari publici.

Vizualizări: 151

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: