O olimpică la Sociologie, studentă la o universitate din Anglia

Şi-a dorit dintotdeauna să înţeleagă mai multe despre societatea în care trăieşte, iar pentru cunoştinţele sale în domeniu a fost premiată recent la nivel naţional. Ramona Danciu este eleva Colegiului Naţional „Spiru Haret” din Târgu Jiu şi a primit premiul III la Olimpiada Naţională de Sociologie ce a avut loc la Ploieşti. Îşi va urma studiile în domeniul juridic în Anglia, fiind admisă la o universitate de prestigiu.

Ramona Danciu, elevă în clasa a XII-a, iubeşte sociologia pentru că se apropie cel mai mult de realitate, e folositoare în viaţa de zi cu zi şi e cât de cât concretă. Premiul III obţinut la Olimpiada Naţională de Sociologie înseamnă foarte mult pentru ea şi este cel mai important pentru că a muncit foarte mult pentru obţinerea lui. „Am primit nota 9,50, care m-a clasat pe locul III la nivel naţional. Am participat şi anul trecut la această olimpiadă, dar am fost a doua pe judeţ şi nu am avut posibilitatea să concurez la etapa naţională. În acest an însă am reuşit. Sociologia ne învaţă despre societatea în care trăim, despre grupurile şi clasele din care facem parte”, menţionează Ramona Danciu. Despre societatea românească, olimpica spune că este un grup imens de oameni care îşi doreşte o schimbare, dar care nu face nimic concret pentru a obţine acea schimbare. Este o societate care se bazează pe generalizarea puţinelor lucruri negative şi care nu pune mare accent pe lucrurile pozitive. Ramona afirmă că s-a ajuns la acest lucru pentru că oamenilor le este mai uşor să spună că ceva e rău sau să dea vina pe altcineva decât să caute răspunsul necesar în rezolvarea problemelor cu care se confruntă. „Fiecare din indivizii care fac parte din grupul respectiv cade pradă propriei rutine şi vrea ca altcineva din afară să decidă pentru ei, deşi ei îşi doresc schimbarea. Ideea este să acţioneze fiecare individual pentru ceea ce-şi doreşte”, este sugestia elevei.

Studii în străinătate

Studiile o să le continue în Marea Britanie, la Universitatea din Essex, unde deja a fost admisă. „Am fost acceptată la trei universităţi din Anglia, la University College London, la Oxford Brookes Univerity şi la University of Essex. Am ales-o pe ultima pentru că au un program de studiu special pentru avocaţi. Examenul de admitere a fost online şi s-a ţinut la Bucureşti. A fost un test de aptitudini. Ei vor să vadă gândirea critică şi dacă eşti potrivit pentru a urma Dreptul”, spune Ramona. Motivul pentru care tânăra olimpică a ales să studieze în străinătate este sistemul de învăţare. „Am ales Anglia pentru că au un sistem interactiv de învăţare, care se bazează foarte mult pe practică, nu pe teorie. De asemenea ai posibilitatea să faci practică în cabinete de avocatură şi în tribunale”, explică tânăra.

Vizualizări: 226

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: