„Bătaie” pe posturile titularizabile

Posturile titularizabile în învăţământul gorjean nu vor depăşi în acest an cifra 50. Dacă în anii trecuţi absolvenţii unei facultăţi puteau să îşi găsească un loc de muncă în învăţământ, din această vară situaţia nu o să mai fie atât de roz. Doar 40 de posturi titularizabile din cele 500 de poziţii vor fi scoase în acest an la concursul pentru ocuparea unui post în învăţământ. Numărul a scăzut de trei ori faţă de anul precedent. Cei mai afectaţi vor fi cei care caută un post de profesor de limba română deoarece în acest domeniu nu există nici un loc titularizabil.

La limba engleză vor fi scoase patru posturi titularizabile, la limba franceză două, la matematică-informatică există doar un post titularizabil, la muzică instrumentală sunt puse la dispoziţie cinci posturi, la educatoare 6, la educaţie muzicală trei, la profesor documentarist două, iar la pictură două posturi. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Gorj spun că numărul posturilor titularizabile au scăzut în această perioadă deoarece la nivelul întregii ţări efectivele de elevi se află într-o continuă scădere. „Am menţinut o parte din unităţile de învăţământ pe linia de plutire deşi prin aplicarea legislaţiei privind costul per elev nu ne mai încadrăm în efective”, spune Cornel Toma, reprezentantul IŞJ Gorj. De asemenea, există şcoli în judeţ care funcţionează cu efective la limită, iar directorii acestor unităţi nu mai au curajul să scoată posturi cu o viabilitatea de patru ani la concurs deoarece există posibilitatea ca în scurt timp respectiva unitate să fie comasată. „De anul viitor va dispărea şi Şcoala de Artă şi Meserii, în acest fel dispărând şi normele didactice”, mai afirmă Toma. Nici posturile ce urmează a fi ocupate de suplinitori situaţia nu arată prea bine. Majoritatea catedrelor sunt incomplete, viitorii profesori fiind nevoiţi să îşi completeze catedrele cu orele de la mai multe şcoli.

Cererile de înscriere a candidaţilor la concursul de ocupare a catedrelor vacante se vor înregistra în perioada 14-25 iunie. Desfăşurarea concursului va avea loc pe 14 iulie, urmând ca rezultatele să fie afişate pe 16 iulie.

Vizualizări: 110

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: