Batjocură şi aroganţă de 12 miliarde de lei

Consiliul Judeţean Gorj şi-a arătat încă o dată „măiestria“ în a cheltui banii publici anapoda. Instituţia a aruncat în contul unei firme peste 12 miliarde de lei vechi în „refacerea“ Secţiei de Oncologie a Spitalului Judeţean. La un an de la finalizarea lucrării, secţia nu e departe de cea care era înainte. Preşedintele Consiliului Judeţean spune cu convingere că secţia din Târgu-Jiu este la standarde europene în timp ce instituţia care trebuie să se ocupe de controlul în astfel de unităţi doarme.

În urmă cu un an, bolnavii şi angajaţii din Secţia de Oncologie se bucurau de interesul Consiliului Judeţean de a renova clădirea numai că lucrările au fost făcute de mântuială.

Pentru lucrări de proastă calitate este recomandată cu căldură firma S.C ROVIMCON COMPANY S.A, care în 2008 a câştigat licitaţia pentru renovarea secţiei de oncologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu. Reabilitarea secţiei a fost finalizată în mai puţin de un an, recepţia făcându-se în luna aprilie a acestui an. Medicii din secţie se feresc să vorbească despre aceste defecţiuni foarte vizibile de altfel. Pereţii crăpaţi şi plini de igrasie, instalaţii sanitare şi canalizare defecte, grupuri sanitare neaerisite, sunt ultimele lucruri de care îşi pot amintii oamenii suferinzi de boli incurabile.

Pălivan: „Pereţii se mai mişcă“

Conducerea Spitalului Judeţean cunoaşte această problemă şi dă vina, ca de obicei, pe vechimea clădirii şi aduce în continuare mulţumiri Consiliului Judeţean. Acesta admite că au mai fost şi alte probleme unde firma a trebuit să intervină. „Cu toţii cunoaştem condiţiile care au fost în Secţia de Oncologie care au ţinut prima pagină a ziarelor mult timp şi totodată cunoaştem vechimea clădiri şi faptul că structura ei este foarte veche. Noi mulţumim Consiliului Judeţean că a alocat bani pentru reabilitarea secţiei şi din câte cunosc eu, după finalizarea lucrărilor pot apărea probleme. Pereţii se mai mişcă, e vorba şi de diferenţele de temperatură şi de perioada în care s-a lucrat şi de mai mulţi factori. Este important că s-a făcut şi de fiecare dată când au apărut probleme cei din firma care s-a ocupat de lucrare au venit şi le-au remediat imediat”, a precizat Constantin Pălivan, directorul adjunct al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu.

„Domnul Mergea mi-a spus să nu mai dau din casă“

Epidemiologul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu, Maria Dragotoiu, a făcut un referat cu problemele din Secţia de Oncologie însă a fost atenţionată de Florin Mergea să-şi vadă de treabă. „Ce-i drept eu am fost acolo şi am văzut ce probleme sunt, am făcut şi un referat care se află acum la cei de la SANEPID, dar nu pot să vă dau mai multe detalii pentru că mi s-a atras atenţia că nu intră în atribuţiunile mele. Şi domnul director Mergea şi domnul director Vârjan mi-au spus să-mi văd de treaba mea să nu mai dau din casă pentru că eu acum sunt angajata spitalului nu a Sanepid-ului. Credeţi-mă că nu pot să vă spun nimic mai mult”.

Elena Sfârlează, director epidemiolog în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Gorj susţine că nu ştie absolut nimic de acest lucru şi nu a văzut niciodată acel referat. „Eu nu ştiu nimic, acum vă aud pe dumneavoastră pentru prima dată. Luaţi legătura cu domnul director Dineaţă. Poate ştie dumnealui mai multe”.

Sanepidul face nani

Nicolae Dineaţă a aflat de la echipa postului de televiziune Gorj TV de secţia de oncologie iar explicaţia lui a fost următoarea: „Eu nu ştiu nimic, sunt director doar de câteva zile şi nu am cunoştinţe de aşa ceva, dar acum ne-am autosesizat de la dumneavoastră şi vom merge în control. Nu am fost pentru că ne-am gândit că secţia a fost renovată de curând şi nu credeam că pot apărea probleme”. Este de amintit că Nicolae Dineaţă este cunoscut ca fiind director al acestei unităţi aproape dintotdeauna, lipsind de pe scaunul de şef doar câteva luni.

Călinoiu: Secţia mea este model

Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean cunoaşte aceste probleme şi i se pare ceva normal să apară astfel de defecţiuni care, din fericire, ar putea fi remediate pentru că lucrarea este încă în garanţie. „Da, am aflat şi eu acest lucru, dar trebuie ştiut faptul că avem la Gorj o secţie de Oncologie model, apreciată şi la nivel regional şi la nivel naţional pe care am făcut-o din fondurile Consiliului Judeţean. Faptul că sunt disfuncţionalităţi ale constructorilor pe la instalaţia sanitară, la închiderea uşilor şi fisuri la finisaj, acestea sunt normale, fireşti, dar lucrarea este în garanţie şi vor fi remediate. Dar să ştiţi că ţine şi de educaţia oamenilor să nu arunce în toalete tot felul de obiecte care nu au ce căuta acolo şi să nu închidă o încăpere cu cheia de la alte uşi”, a spus Călinoiu.

Recepţia totală a lucrărilor se va face atunci când lucrarea va ieşi din garanţie. Totodată, Consiliul Judeţean a perceput o garanţie de 5% din valoarea totală a lucrării constructorului.

Vizualizări: 164

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: