Tunuri la indigo date complexurilor Rovinari şi Turceni

Casa de avocatură „Şova şi asociaţii” a dat tunuri la indigo celor două complexuri energetice din Gorj, Rovinari şi Turceni. Ziarul Pandurul vă dezvăluia zilele trecute cum a câştigat Casa Şova zece miliarde de lei vechi într-o singură săptămână de la CE Turceni în litigiul cu ICM – BNP Consult. Între timp, am aflat că în aceeaşi perioadă Şova a mai câştigat 10 miliarde şi de la CE Rovinari, tot în litigiul cu ICM – BNP Consult, doar că de această dată a durat 11 zile. Comision de succes sau şpagă din banul public, cu care i s-a cumpărat tăcerea unui anumit demnitar ce promitea dezvăluiri despre BNP Consult?

De Casa de avocatură „Şova şi asociaţii” se leagă cel puţin două nume marcante din PSD. Unul este al lui Dan Şova, actual senator PSD, care în 2008 era partener coordonator al casei de avocatură care îi poartă numele. Celălalt este al lui Victor Ponta, fost şi actual deputat PSD de Gorj, care în 2008 era senior partener la aceeaşi casă de avocatură. Atât Şova, cât şi Ponta, au ieşit din casa de avocatură la începutul acestui an, invocând primul motive legate de dorinţa de a se dedica muncii de parlamentar, iar celălalt de dobândirea calităţii de ministru, ceea ce îl făcea incompatibil. Sau poate amândoi s-au speriat de anchetele DNA.

De la plata cu ora la comision de succes

Casa Şova avea contracte cu complexurile energetice Turceni şi Rovinari încă din 2007. Erau nişte contracte pe sume modice, atribuite pe cale legală, pentru asistenţa juridică de care aveau nevoie complexurile în vederea accesării unor credite importante şi a realizării unor mari investiţii.

Contractele iniţiale au fost suplimentate prin acte adiţionale sau chiar au fost încheiate contracte noi, pe sume fabuloase şi pentru cauze bazate mai mult pe scandaluri de presă decât pe litigii reale. Scandaluri provocate şi întreţinute de deputatul PSD Victor Ponta, care nu pierdea nici un prilej de a poza în apărătorul banului public din minerit şi energie. Ban care se regăseşte din belşug în buzunarele casei de avocatură de pe urma căreia Ponta a câştigat miliarde de lei vechi în 2008.

Contractele iniţiale prevedeau că avocaţii de la Şova erau plătiţi cu 140 de lei pe oră la Turceni şi 153 de lei pe oră la Rovinari, la care se adăuga decontarea unor cheltuieli de transport, cazare şi masă. Când s-a ivit scandalul ICM – BNP, Casa Şova a încheiat noi contracte cu complexurile energetice, pe baza cărora a primit pe lângă onorariile cuvenite la plata cu ora, şi un comision de succes. Astfel, în loc să câştige un miliard la plata cu ora, Casa Şova a mai încasat un supliment de nouă miliarde.

Rovinari

11 decembrie 2007 – ICM, prin lichidator BNP Consult, dă în judecată CE Rovinari, cauza fiind pretenţii în sumă de 82.139.822 RON.

28 ianuarie şi 11 februarie 2008 – primele termene, amânate la cererea CER

14 februarie 2008 – CE Rovinari încheie contractul cu Casa Şova pentru reprezentare în cauza ICM

19 februarie 2008 – CE Rovinari şi ICM, prin reprezentanţii Şova şi BNP, încheie o tranzacţie prin care convin reeşalonarea datoriei pe cinci ani.

25 februarie 2008 – sentinţa, instanţa ia act de înţelegerea părţilor.

Doar 11 zile de la încheierea contractului de reprezentare cu Şova şi până la sentinţa judecătorească i-au adus casei de avocatură venituri de 1.071.336 RON, adică mai bine de zece miliarde de lei vechi.

Turceni

11 decembrie 2007 – ICM, prin lichidator BNP Consult, dă în judecată CE Turceni, cauza fiind pretenţii în sumă de 69.520.555 RON.

23 ianuarie 2008 – primul termen, amânat la cererea CET

13 februarie 2008 – instanţa amână pronunţarea pentru data de 20 februarie.

13 februarie 2008 – CE Turceni încheie contractul cu Casa Şova pentru reprezentare în cauza ICM

18 februarie 2008 – CE Turceni şi ICM, prin reprezentanţii Şova şi BNP, încheie o tranzacţie prin care convin reeşalonarea datoriei pe cinci ani.

20 februarie 2008 - sentinţa, instanţa ia act de înţelegerea părţilor.

În doar o săptămână cât a trecut de la semnarea contractului de către Şova şi sentinţă, casa de avocatură de câştigat de la CE Turceni 1.043.713 RON.

Cum să faci bani dintr-un scandal de presă

BNP Consult Craiova este o firmă de lichidări judiciare. Aceasta a devenit lichidatorul Societăţii Comerciale de Închidere Conservare Mine (SC ICM), societate înfiinţată în 2003 de fostul ministru PSD al Industriilor, Dan Ioan Popescu. Practic, printr-o hotărâre a fostului guvern Năstase, Compania Naţională a Lignitul Oltenia a fost spartă în cinci bucăţi, integrate acum în CE Rovinari, CE Turceni, CE Craiova, SNLO şi ICM. Această ultimă societate este continuatorul juridic al fostei CNLO, în sensul că a preluat toate datoriile şi creanţele acesteia, precum şi toate litigiile. SC ICM a fost dintr-un anumit punct de vedere un coş în care s-a ascuns gunoiul provenit de la CNLO şi Termoelectrica.

Astfel, încă de la înfiinţarea sa de către guvernul PSD, SC ICM avea creanţe de mii de miliarde de la foştii datornici ai CNLO, dar şi datorii de mii de miliarde preluate de la fosta companie. Practic, ICM încasa datorii restante ale unor companii de stat către fosta CNLO şi le plătea apoi tot la stat, în contul datoriilor moştenite de la fosta companie a lignitului. Totul a fost bine până când „băieţii deştepţi” au înţeles că este rost de câştigat mulţi bani şi au făcut în aşa fel încât ICM să fie declarată în faliment. Astfel, BNP Consult a fost numit lichidator şi percepe un comision de 10% din sumele recuperate în contul ICM. Deci, banii încasaţi de la companii de stat ajung în bugetul de stat cu un minus de 10%.

A urmat un scandal de presă pornit iniţial de la dezvăluirile făcute în vara anului 2007 de democrat-liberalul Cosmin Popescu, fost secretar de stat în Ministerul Economiei, susţinut de Ionel Manţog, care avertizau asupra pericolului numirii unui lichidator. Cu toate acestea, o judecătoarea şi-a impus legea proprie şi a numit BNP Consult lichidator, iar în paralel directorul ICM, democrat-liberalul Zamfirescu, era demis.

Pe acest fond, în care pedeliştii erau eliminaţi din funcţii, Ponta a declanşat un scandal în care i-a acuzat că de fapt sunt în spatele afacerii BNP Consult. „Victor Ponta a declarat că va prezenta, săptămâna viitoare, documente prin care va demonstra că în perioada în care Ionel Manţog a fost secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei şi Comerţului, SNLO şi complexurile energetice au fost la un pas de a fi distruse”, scria Gazeta de Sud pe data de 8 februarie 2008, într-un articol care făcea referire la scandalul din jurul BNP Consult. Dezvăluirile anunţate nu au fost făcute de Ponta nici în „săptămâna următoare”, nici mai târziu. În schimb, în „săptămâna următoare” Casa de avocatură „Şova şi asociaţii” a încheiat contractele care i-au adus 20 de miliarde de lei în mai puţin de două săptămâni.

Ciurel, o nouă verigă pesedistă

Timpul a demonstrat că tonul afacerii ICM a fost dat de un pesedist, Dan Ioan Popescu, care a creat din start o companie falimentară, cu datorii de mii de miliarde la buget şi creanţe greu de încasat, iar printre beneficiarii afacerii au fost pesediştii Dan Şova şi Victor Ponta. O vreme a contat cine a strigat mai tare „Hoţii!”, dar se pare că procurorii încep să ia în serios ancheta.

Pesedist a devenit în acest an cu adeziune şi Laurenţiu Ciurel, fostul director general al CE Rovinari în anul 2008, cel care a semnat contractele cu Casa Şova. Ciurel, un director pentru care aripa Ponta-Călinoiu din PSD s-a zbătut să fie menţinut în funcţie, mergând până la ruperea protocolului cu PDL în teritoriu. Mai mult, preşedintele PSD Gorj, Florin Cârciumaru, a fost supus unor atacuri în presă fără precedent, tocmai pentru că a numit pe altcineva pe postul lui Ciurel. Totul s-a întâmplat la începutul acestui an, dar pe măsură ce trece timpul înţelegem cu toţii câte afaceri necurate au avut de ascuns Ponta şi compania din PSD.

Vizualizări: 107

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: