Tunuri şi găinării marca „Şova şi asociaţii”

Cele trei – patru tunuri date de Casa de avocatură „Şova şi asociaţii” la Complexul Energetic Turceni au adus câştiguri de ordinul milioanelor de euro. Dar la fel de interesante sunt şi găinăriile la care s-au pretat avocaţii, cum ar fi aceea de a deconta un proces al CE Rovinari şi la CE Turceni, deşi acesta din urmă nu era parte în respectiva cauză. Mai mult, atunci când procurorii anticorupţie au cerut contractele complexului cu Casa Şova, avocaţii au răspuns că nu sunt de acord să le dea, iar pentru acest flit în nasul DNA au încasat peste 8 milioane de lei vechi. Casa Sova era patronată în perioada 2007-2008 de Dan Şova, actual senator PSD, iar deputatul de Gorj Victor Ponta era senior partener.

Nu mai puţin de 28 de avocaţi ai Casei Şova au asigurat servicii de consiliere juridică în perioada 2007-2008 Complexului Energetic Turceni. Pachetul de servicii pentru ca s-a organizat selecţia de oferte era evaluat la 180.000 de lei noi, pe un termen de 4-6 luni. Au urmat noi contracte şi acte adiţionale, care au adus celor de la Şova câştiguri de ordinul milioanelor de euro.

CE Turceni a plătit ilegal 18 avocaţi ai Casei „Şova”

Potrivit contractului, avocaţii casei Şova agreaţi de Complexul Energetic Turceni au fost: Dan Coman Şova, Radu Cernov, Roxana Eftimie, Eugen Pop Valer, Georgiana Panait, Paula Săndulescu, Iuliana Negoiţă, Alexandra Ciocodeica, Alexandra Şova şi Mario Penados.

În afară de cei zece avocaţi, CE Turceni a mai plătit alţi 18 avocaţi trimişi de Casa Şova pentru diverse activităţi. Potrivit unei centralizări realizate de CE Turceni, cei 18 avocaţi pentru care nu exista contract au prestat peste 4.000 de ore pentru complex. Fiind plătiţi cu 140 de lei pe oră, aceştia au adus Casei Şova venituri ilegale de 564.760 de lei noi, adică peste 5,6 miliarde de lei. În afară de aceste sume, cei 18 avocaţi au beneficiat de decontarea cheltuielilor de transport, cazare şi masă, care au totalizat 4.513 lei.

Justificarea conducerii complexului energetic atunci când a apelat la serviciile unei case de avocatură a fost aceea privind complexitatea activităţii de contractare a creditelor necesare pentru desulfurare. Astfel s-a şi justificat tariful orar de 140 de RON, dar şi pretenţia complexului de a lucra cu cei zece avocaţi care aveau experienţă. În timp, CE Turceni a apelat la Casa Şova pentru aproape orice avea nevoie de părerea unui jurist, inclusiv la litigiile curente ale complexului cu terţii. Asta în condiţiile în care Memoriul justificativ care a stat la baza contractării unei case de avocatură preciza că este nevoie de avocaţi specializaţi pentru: încheierea de contracte internaţionale, aspecte extrem de importante legate de domeniul fiscal precum şi domeniul taxelor vamale, aspecte de drept comercial internaţional şi din domeniul asigurărilor, eventuale probleme legate de aspectele financiare ale importului de bunuri.

Şova a cerut bani şi pentru a da cu flit DNA

În iulie 2008, Direcţia Naţională Anticorupţie Târgu Jiu a solicitat Complexului Energetic Turceni să îi pună la dispoziţie, în copie, contractele pe care le are încheiate cu firme de avocatură şi documentaţiile care au stat la baza încheierii acestor contracte. Cu alte cuvinte, DNA a cerut contractul complexului cu Casa Şova. Conducerea CE Turceni a apelat la casa de avocatură Şova să formuleze un răspuns către DNA, motiv pentru care a plătit şase ore de muncă prestate de avocatul Roxana Enescu, adică 840 RON. Ce credeţi că a răspuns Şova procurorilor anticorupţie? Că nu este de acord să le dea contractele. Şi pentru asta a încasat peste opt milioane de lei vechi.

Incredibil: un proces al CE Rovinari, decontat şi la Turceni

Pandurul vă prezenta zilele trecute un caz incredibil legat tot de Casa de avocatură Şova, dar în ceea ce priveşte prestaţiile asigurate pentru Complexul Energetic Rovinari. Pe scurt, liderul de sindicat Constantin Mitrescu a avut un conflict cu fostul director general Ciurel şi s-a ales cu 20 de zile de absenţe nemotivate. Pentru că exact în acele zile negociase cu administraţia contractul colectiv de muncă, deci avea o grămadă de procese verbale care să ateste că a fost la serviciu, Mitrescu a dat în judecată complexul pentru a recupera 20 de milioane de lei vechi, salariul care i se cuvenea. Ei bine, CE Rovinari a achitat Casei Şova circa 220 de milioane în procesul cu Mitrescu, pe care l-a şi pierdut.

Oricât de incredibil este să dai 220 de milioane într-un proces în care ţi se cere o sumă de 11 ori mai mică, măcar CE Rovinari are scuza că era parte în proces. Dar, avocaţii Şova au decontat cu tupeu prestaţiile efectuate la CE Rovinari şi la complexul Turceni. Astfel, în septembrie 2008 au fost efectuate două plăţi a câte 11,2 milioane lei vechi fiecare. Prima plată a fost pentru ca avocaţii Giani Carasol şi Cezar Ghiuzgan să studieze dosarul, cealaltă pentru redactarea interogatoriului.

Casa de avocatură Şova şi asociaţii a reprezentat complexul energetic în zeci de litigii cu persoane fizice, deşi CE Turceni are o armată de jurişti. La începutul acestui an, CE Turceni a întrerupt relaţiile contractuale cu Casa Şova.

Galerie foto


Vizualizări: 10,703

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: