Primul caz de gripă nouă a prins nepregătiţi medicii gorjeni

O gorjeancă de 22 de ani din Rovinari se află internată în Spitalul din Craiova după ce a fost diagnosticată cu gripa de tip nou. Se pare că tânăra a stat mai multe zile internată în spitalul din Târgu-Jiu cu afecţiuni cardiace, nicidecum gripă porcină. Aceasta a fost trimisă la Craiova unde a fost depistat adevăratul motiv pentru care tânăra se simţea rău: avea gripă porcină. Acesta este primul caz de îmbolnăvire în Gorj. Autorităţile au luat legătura cu familia fetei pentru a lua măsuri împotriva extinderii focarului. Cât despre cei din spital care au convieţuit în aceeaşi încăpere, nimeni nu ştie nimic. Medicii îşi amintesc că ei au purtat măşti...

Tânără de 22 de ani din Rovinari, angajată la un butic din localitate, s-a prezentat în urmă cu aproximativ o săptămână la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu unde i s-a pus diagnosticul de insuficienţă cardiacă. Pentru că starea ei de sănătate s-a înrăutăţit a fost transferată la un spital din Craiova unde, în urma unor investigaţii, s-a stabilit că tânăra are gripă porcină, iar insuficienţa cardiacă este o complicaţie a acestei afecţiuni.

În locul antiviralelor a primit pastile pentru inimă

Tânăra de 22 de ani a început să se simtă rău de câteva săptămâni. Ea a mers iniţial la un spital din Craiova pentru a-şi face câteva investigaţii medicale la plămâni, însă rezultatele au arătat că nu are nicio afecţiune de acest gen. În urmă cu aproximativ o săptămână fata s-a prezentat la Spitalul Orăşenesc din Rovinari pentru că starea ei de sănătate nu era bună, iar cei de acolo au trimis-o la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu unde a fost internată în Secţia de Cardiologie cu diagnosticul de insuficienţă cardiacă. „Pe 30 octombrie eu am fost de gardă şi a venit în urgenţă tânăra de 22 de ani din Rovinari. I-am făcut câteva investigaţii şi am stabilit că suferă de insuficienţă cardiacă. A doua zi de dimineaţă am luat legătura cu sora ei care mi-a zis că în urmă cu o săptămână a fost cu ea la Craiova, unde i s-au făcut raze la plămâni pentru că a crezut că are un început de pneumonie, însă rezultatele i-au ieşit bine şi a plecat acasă. Starea ei nu a fost una bună şi au mers din nou la spital în Rovinari, iar apoi a ajuns la mine. După câteva ore a făcut o complicaţie hepatică şi am trimis-o în secţia de Terapie Intensivă, unde a stat până pe 6 noiembrie când am hotărât să o trimitem la Centrul de Cardiologie din Craiova pentru că starea ei de sănătate s-a înrăutăţit”, a declarat Ion Mălăescu, medicul şef al Secţiei de Cardiologie. 

Bolnavă de câteva săptămâni

La Craiova s-a descoperit că fata avea gripă porcină. „Astăzi am aflat şi noi că tânăra a fost diagnosticată cu gripă porcină, însă pe perioada când a fost internată la noi nu a avut niciun simptom a acestei boli. Nu tuşea, nu-i curgeau ochii, nu avea frisoane sau febră. Eu cred că ea a contactat gripa porcină în urmă cu câteva săptămâni, nu a fost depistată, nu s-a tratat, iar insuficienţa cardiacă este complicaţia acestei afecţiuni”, a precizat Ion Mălăescu. Medicul nu a explicat cum de nu s-a depistat boala în spital.

Bolnava este în prezent izolată şi în funcţie de evoluţia stării de sănătate, medicii vor lua decizia transferului ei la Institutul Matei Balş din Bucureşti. „Tânăra de 22 de ani din Rovinari a fost internată în Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu cu afecţiuni cardiace, iar acum trei zile a fost trimisă la Craiova, unde în urma unor investigaţii medicale s-a stabilit şi s-a confirmat că ea are gripă porcină. În prezent este izolată, monitorizată, iar medicii vor stabili în funcţie de starea de sănătate dacă va fi trimisă sau nu la Bucureşti. Acum este sub tratament şi aşteptăm să vedem care este evoluţia ei”, susţine Elena Piţian, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.

Alertă pentru cei care au intrat în contact cu ea

Alarmant este faptul că tânăra a fost plimbată de la un spital la altul şi din Secţia de Cardiologie la Terapie Intensivă fără ca cineva să-şi dea seama că pacienta are gripă porcină. În tot acest timp ea a intrat în contact atât cu alţi bolnavi cât şi cu cadrele medicale.

Prefectul de Gorj, Liviu Andrei a declarat că a fost anunţată familia şi colegii de serviciu. Se pare că medicii exclud posibilitatea infectării cu virusul pentru că au purtat măşti. Cât despre cei care au împărţit salonul cu rovinăreanca, trebuie să meargă singuri la spital ca să-şi facă analizele.

Vizualizări: 138

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: