Bătrânețe, haine grele! Pensionarii se împrumută pentru mâncare și pastile

Au muncit o viață întreagă crezând că vor avea bătrânețile asigurate. Pensia este mică în ciuda zecilor de ani petrecuți în câmpul muncii. Pentru aproximativ 6.000 de pensionari, singura șansă este un credit. Cei mai mulți se împrumută pentru a-și putea cumpăra mâncare ori medicamente.

Acum, în pragul iernii, numărul solicitanților a crescut. Foarte mulți pensionari au nevoie de bani pentru a-și asigura lemnele de foc.

Cei mai mulți bătrâni care trec pragul Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Târgu Jiu ne-au mărturisit că aceasta este singura lor salvare. „Am fond la CAR. Am mai luat și alte împrumuturi. Ultimul chiar în acest an. Am luat bani pentru acasă. Am cumpărat lemne, medicamente și mâncare. Nu plătesc mult la CAR. Nu reușim să ne descurcăm altfel”, ne-a spus o bătrână care se grăbea să se întoarcă acasă să-și îngrijească soțul bolnav, imobilizat la pat.

„Împrumut pentru de-ale gurii”

Trist este că mulți dintre pensionari nu pot să-și asigure nici măcar hrana de zi cu zi din pensia pe care o primesc. „Am făcut un împrumut pentru de-ale gurii. Anul trecut, am luat bani pentru medicamente. Am 80 de ani și am folosit banii pentru cumpărături. Așa mă pot descurca și eu. Sunt membru la CAR din 1997 și e mai convenabil să iau bani de aici decât de la o bancă. Acolo, sunt mai stricți”, ne-a mărturisit un alt pensionar.

Aproape 6.000 de împrumuturi

Chiar dacă a mai scăzut numărul solicitărilor, în acest an, au fost acordați mai mulți bani față de anul trecut, a explicat Iulia Cioplea, contabilul şef al Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Gorj: „Până la data de 3 octombrie, am acordat 5.960 de împrumuturi cu un total de 18.383.210 lei. Făcând o comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, am ajuns la concluzia că numărul împrumutaților este mai mic, însă suma este mai mare. Anul trecut, până în septembrie, am acordat peste 17 milioane de lei. Acum suma este considerabil mai mare”.

FACILITĂȚI

Dobânzile mai mici, dar și faptul că pot întârzia cu ratele mai multe zile sunt câteva dintre motivele care aduc pensionarii la ghișeele Casei de Ajutor a Pensionarilor. „Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor este favorita lor pentru că dobânda este mai mică. De asemenea, vorbim și despre drepturile cuvenite în urma deceselor. Noi avem dobândă maximum de 6% pentru cei care se împrumută și au fond o treime, 5% pentru cei care au fond jumătate, iar 2% este dobânda pentru cei care au un fond mai mare. Dăm împrumuturile de cel puțin șase până la 24 de rate”, a mai explicat Iulia Cioplea.

Vizualizări: 403

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: