Bebeluş mort între urgenţa de la Cărbuneşti şi Târgu Jiu

O femeie nu a mai apucat să nască pentru că medicii de la Târgu Cărbuneşti nu au luat la timp deciziile cele mai bune pentru ea şi pruncul din pântece, micuţul murind, cel mai probabil, în ambulanţa care îl transporta spre maternitatea din Târgu Jiu. Femeia încerca de patru ani să aibă un copil.

Elena Toarnă are 31 de ani şi este din Târgu Jiu. A preferat să nască la Târgu Cărbuneşti pentru că avea încredere în dr. Damian Diţescu, fostul şef de la Bumbeşti Jiu. Femeia s-a chinuit de patru ani să rămână însărcinată, iar după multe încercări, tratamente şi speranţe duminică ar fi trebuit să trăiască şi clipa cea mai importantă a vieţii sale, să aducă pe lume un bebeluş care timp de 9 luni nu i-a pus nici un fel de problemă. Toată familia ştia că se temea de o naştere normală, motiv pentru care şi optase pentru o naştere prin cezariană, operaţia programată iniţial pentru vinerea trecută fiind amânată pentru duminică după-amiază. „Pentru mine este clar, nu s-a intervenit la timp. Dacă se intervenea poate mai era o şansă. În cazul soţiei mele nu s-a luat decizia favorabilă”, afirmă Ionel Toarnă.

 „Nu era nicio problemă că nu s-a făcut operaţia vineri, dar acum este o problemă. Nimeni nu s-a supărat atunci, mai ales că ea şi copilul erau sănătoşi. Domnul doctor spunea acum că ar fi zis că urma să facă duminică operaţia, dar eu nu am auzit înainte un asemenea lucru“.

        

Filmul unui eşec medical

Moartea bebeluşului familiei Toarnă nu este cu mult diferită de cea din alte cazuri, în care cei decedaţi nu au avut parte de tratamentul adecvat sau de specialiştii care să decidă în favoarea lor. Dr Cătălin Tănase a fost pe tură duminică noaptea, iar tatăl fătului îl acuză pe acesta că nu a intervenit aşa cum ar fi fost normal. „Ridica din umeri şi mă întreba dumnealui pe mine că ce îi putea face”, spunea ieri bărbatul, medicul vizat de acuzaţii refuzând să discute cu jurnaliştii, spre deosebire de ceilalţi colegi ai săi de la Târgu Cărbuneşti. Dr Dana Roibu a intrat de gardă duminică de dimineaţă şi, după ce a consultat-o pe Elena Toarnă şi-a dat seama că problemele de sănătate ale femeii, dar mai ales ale bebeluşului sunt grave. „Inimioara lui începea să bată mai tare decât era permis şi eu consider că am acţionat atunci corespunzător, administrând medicamentaţia pentru asemenea cazuri şi trimiţând gravida mai departe, pentru că fiecare minut conta. Când a plecat copilul de la noi, acesta era viu”, a menţionat dr. Roibu.

La rândul său, dr Diţescu, cel care a urmărit sarcina gravidei de la început şi care trebuia să facă şi cezariana, spune că nimeni nu a descoperit mai din timp vreun semn care să indice probleme de sănătate. „Nu s-a ştiut că ar fi probleme pentru că suferinţa a fost una bruscă, iar motive de cezariană nu se impuneau. Evoluţia travaliului era una corespunzătoare, dar starea copilului s-a înrăutăţit şi atunci au trebuit luate decizii, eu nefiind în judeţ pentru a putea veni mai repede ca să ajut aici”. Aşa a ajuns mama gravidă să fie urcată în salvare şi trimisă spre Târgu Jiu, cei de la spitalul judeţean constatând că bebeluşul este mort.

DIN NOU ANCHETE

Medicii de la cele două spitale implicate în acest incident au fost băgaţi ieri în şedinţe fulger şi puşi să scrie pe hârtie minut cu minut tot ce au făcut şi deciziile luate în cazul Toarnă. Târziu promite sancţiuni dure dacă se va dovedi că este vina subordonaţilor săi, el aşteptând acum raportul medicilor legişti pentru a vedea cauzele decesului. Serviciul de Medicină Legală Gorj va comunica azi rezultatele necropsiei.

Vizualizări: 239

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: