Biletul către Rai costă... de la 30 de milioane

Cheltuielile prilejuite de o înmormântare modestă pot ajunge la aproximativ 30 de milioane de lei vechi. Acestea sunt doar în mică parte acoperite de ajutorul primit de la stat de către pensionari sau de la serviciu pentru angajaţi şi care diferă în funcţie de contractul colectiv de muncă.

Evenimentele nefericite provocate de pierderea cuiva drag lasă, pe lângă durerea sufletească şi care cu greu se şterge, găuri mari în bugetul celor rămaşi. Tradiţia creştină, care neapărat trebuie respectată şi dorinţa de a nu da prilej cârcotaşilor să spună “nu au fost în stare să facă o înmormântare ca lumea”, fac ca suma totală necesară pregătirii ultimei călătorii să se ridice la cel puţin 30 de milioane de lei vechi. În funcţie de veniturile familiei şi de rangul social al celui dispărut acestea pot depăşi cu mult această sumă, socotelile făcându-se de data aceasta în mii sau zeci de mii de euro.

Sicriu cu aer condiţionat

Astfel, dacă un sicriu simplu se poate cumpăra cu mai puţin de două milioane de lei, la care se adaugă 800.000-1.000.000 lei lenjeria, unul din import, capitonat şi cu mânere metalice poate depăşi douăzeci de milioane de lei vechi. În cazul în care dispărutul a fost “om cu stare”, familia poate opta pentru un sicriu din lemn masiv, sculptat şi dotat cu instalaţie de aer condiţionat. Acesta poate fi achiziţionat numai din Bucureşti, prin comandă specială iar preţul poate depăşi 50 de milioane de lei vechi. La aceasta se adaugă preţul crucii, între 50 şi 100 lei, cel pentru plata fanfarei – aproximativ 500 lei, şi cam tot atât slujba religioasă şi săpatul gropii.

Ajutorul de înmormântare abia acoperă jumătate din cheltuieli 

Cheltuielile nu se opresc aici, batistele, prosoapele, lumânările precum şi alte asemenea, considerate “mărunţişuri”, golind portofelul de câteva milioane de lei fără a lua în calcul şi cele necesare pentru pomană care, în funcţie de meniu şi de locaţie costă cel puţin zece milioane de lei vechi. Renunţarea la aceasta, şi simpla împărţire a colăceilor la cimitir poate scuti familia de o cheltuială semnificativă, însă dă bârfitorilor subiect de discuţie. Cinstirea memoriei celui dispărut nu se rezumă doar la acestea. Crucea de piatră sau de marmură care trebuie aşezată la căpătâiul acestuia la şase săptămâni după dispariţie şi care costă cel puţin 200 lei precum şi pomenile organizate periodic, sunt tot atâtea ocazii de cheltuieli destul de serioase, astfel încât vorba că, în ziua de azi nici să mori nu îşi permiţi este tot mai adevărată.

O parte din cheltuielile necesare unei înmormântări, sunt acoperite de un ajutor bănesc pe care familie îl primeşte din partea Casei Judeţene de Pensii, în cazul în care cel dispărut este pensionar şi care este în valoare de 1.702 lei. De aceeaşi sumă beneficiază şi urmaşii angajaţilor, ajutor la care se adaugă o sumă care diferă în funcţie de contractul colectiv de muncă. În ambele cazuri, banii se acordă după înmormântare.

Vizualizări: 102

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: