Bîrcă vrea să facă din Turburea cea mai curată comună

Primarul Ion Bîrcă vrea ca Turburea să fie cea mai curată comună din Gorj. Și-a propus să cumpere o autospecială pentru ridicarea gunoiului menajer de la gospodăriile cetăţenilor, ca să nu mai depindă de operatorul cu care lucrează în prezent. Turburea este în topul localităților în ceea ce privește gradul de colectare selectivă a deşeurilor. Autoritățile locale spun că zilnic fac acţiuni pentru conştientizarea cetățenilor privind importanţa colectării selective a deşeurilor menajere.

 Autorităţile locale din Turburea spun că un rol important în ceea ce priveşte curăţenia la nivel de comună o au persoanele asistate social care zilnic sunt antrenate în activităţi ce presupun ridicarea gunoaielor aruncate în spațiile publice. Primarul Ion Bîrcă spune că agenții economici din zonă, dar și cetățenii, selectează deșeurile înainte de a le arunca în pubele. "Am mulți la 416, prin ajutorul lor, dar și cu al cetățenilor, reușim să stăm bine la acest capitol. Ne-am dus pe la oameni, le-a spus ce trebuie să facă. E o chestie mult mai complexă. Trebuie să stai zilnic pe drum. Am în fiecare sat câte un casier care înștiințează oamenii ce trebuie să facă. Toate gospodăriile au pubelă, mulți pun și în saci menajeri", a declarat Ion Bîrcă, primarul comunei Turburea.

Fiecare gospodărie are pubelă, circa 700 au fost cumpărate de primărie, iar alte 1200 au fost dobândite în cadrul unui proiect pe fonduri europene în care au fost incluse și alte localități. Autoritățile locale și-au propus să cumpere și o autospecială pentru ridicarea gunoiului. "În momentul de față vin cei de la Salubris Jupânești. Intenționez să cumpăr mașină a comunei, pentru Serviciul Public, și să ne ocupăm noi de ridicarea gunoiului. Atunci mi-ar fi mai ușor să-mi fac treaba și mult mai bine. Dacă vreau să duc o mașină de plastice, o duc. Duc săptămâna aceasta plastice, săptămâna viitoare hârtie, apoi sticlă, acum și sticla se valorifică", a explicat primarul din Turburea.

Pentru a face această achiziţie, autoritatea locală are nevoie și de niște avize, iar primarul Ion Bîrcă este hotărât să le și obțină. Fiecare gospodărie din Turburea plăteşte anual o taxă de aproximativ 50 de lei pentru ridicarea deşeurilor menajere.

Vizualizări: 1,261

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: