Biserica de la Teologic, pictată fără avizul Ministerului Culturii

Biserica de lemn monument istoric aflată în incinta Liceului Teologic din Târgu Jiu este pictată fără acordul Ministerului Culturii. Conducerea instituţiei a luat decizia ca interiorul bisericii monument istoric să fie pictată de elevi, însă nu există nici un aviz în acest sens. După ce a fost mutată în curtea liceului, interiorul lăcaşului de cult a fost modificat, fiind placat în totalitate cu rigips.

Biserica de lemn de la Văgiuleşti a devenit material didactic pentru elevii care învaţă la Liceul Teologic din Târgu Jiu. Însă acest lucru nu s-a realizat cu respectarea legislaţiei monumentelor istorice. După ce s-a intervenit asupra aspectului interior al bisericii ce datează din secolul XVIII, fiind placat în totalitate cu rigips, cadrele didactice au decis ca pictura bisericii să fie realizată de elevi. Motivul invocat a fost lipsa banilor. Conform conducerii Direcţiei de Cultură Gorj, pentru strămutare şi placarea temporară cu rigips au fost emise avizele necesare, însă pentru pictură nimeni nu a solicitat acest lucru. Pompiliu Ciolacu Jr., directorul Direcţiei de Cultură Gorj, spune că Primăria Târgu Jiu deţine aviz pentru strămutare, iar în proiect este cuprinsă placarea cu rigips pentru ca slujbele să se desfăşoare în bune condiţii.  „A emis aviz pentru strămutarea bisericii, iar placarea cu rigips a bisericii a fost prezentată ca soluţie temporară. Pasul trei, solicitarea avizului pentru pictura interioară, nu a mai fost făcut însă”, spune Pompiliu Ciolacu.

Ce spune legislaţia

Biserica cu hramul „Sfântul Nicolae” a fost mutată în curtea Liceului Teologic din Târgu Jiu în anul 2008 din satul Covrigi, comuna Văgiuleşti. Lăcaşul de cult datează din secolul al XVIII-lea şi este tipic pentru cele din judeţul Gorj. Conform legislaţiei în vigoare, intervenţiile asupra monumentelor istorice se fac numai pe baza şi cu respectarea avizului emis de Ministerul Culturii şi Cultelor sau, după caz, de către serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii şi Cultelor. Intervenţiile ce se efectuează asupra monumentelor istorice sunt toate lucrările de cercetare, conservare, construire, amenajări peisagistice şi de punere în valoare, care modifică substanţa sau aspectul monumentelor istorice, executarea de mulaje de pe componente ale monumentelor istorice, strămutarea monumentelor istorice, amplasarea definitivă sau temporară de împrejmuiri şi construcţii de protecţie.  Autorizaţiile emise fără avizul instituţiilor abilitate prin lege sunt nule.

Galerie foto


Vizualizări: 161

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: