Biserica din Roşia de Amaradia, deschisă „parţial” de Crăciun

O comisie de inspecţie de la Prefectură a mers ieri la Roşia de Amaradia pentru a vedea cum stau treburile cu biserica din a cărei turlă au picat deja bucăţi de tencuială, recomandarea specialiştilor fiind de închidere totală a lăcaşului de cult. Primarul Liviu Cotojman spune că oamenii nu au unde să meargă însă la slujbe şi, ca urmare, casa Domnului va rămâne deschisă „parţial”, practic, la intrare, acolo unde sătenii vor trebui să se înghesuie ca să audă ce spune preotul.

Membrii comisiei de inspecţie au venit, au văzut şi au recomandat un lucru care ţine de siguranţa enoriaşilor, până la urmă, oamenii din sat fiind însă cei interesaţi de neînchiderea lăcaşului de cult întrucât până la următoarea biserică din satele învecinate ar avea de mers vreo câţiva kilometri pe jos. Sătenii ştiu că biserica lor a rezistat inclusiv alunecărilor de teren din 2005, cele care au pus la pământ 200 de case la Seciurile, ei fiind convinşi că nici acum nu li se va întâmpla ceva rău. Se tem de mânia lui Dumnezeu şi cred, mai ales femeile în vârstă, că autorităţile ar trebui să decidă ce e mai bine pentru ei. „Cade biserica pe oameni şi ne e teamă, normal. Noi suntem mici, Domnul e mare şi face ce vrea cu noi. Am înţeles că acum de Crăciun nu se mai face că aşa ar fi spus domnul primar. Va trebui să merg vreo 4 kilometri până în satul următor, dar decât să cadă pe noi…”, spune Maria Păunescu.

Fostul primar, Cristinel Faiter, este şi el convins că accesul localnicilor în clădire nu ar mai trebui permis, asta pentru a evita incidente care să nu genereze alte necazuri. „Ca să se prevină o nenorocire sper ca slujbele să fie sistate măcar în perioada aceasta, în care vine multă lume la biserică. Ştiu că cetăţenii erau obişnuiţi ca de Crăciun să vină mulţi la biserică, dar vor merge în alte locuri. Probabil că mulţi vor fi dezamăgiţi, dar realitatea aceasta este şi nu avem ce să facem, trebuie să acceptăm lucrurile aşa cum sunt”, afirmă fostul edil.

Slujbă la intrarea în biserică

Lăcaşul de cult de la Roşia de Amaradia este construit în 1905, a rezistat tuturor intemperiilor vremii până acum. Oamenii ştiu cum s-a ajuns la necazul de acum, chiar dacă nu au soluţii pentru a remedia problemele. „Asta e o biserică veche, iar atunci nu se folosea ciment şi var ca acum, se punea mai puţin. Turla este făcută şi pe un singur rând de cercuri şi nu are rezistenţă”, spune un sătean. Un reprezentant la bisericii, Dumitru Amza, spune că, indiferent de decizia autorităţilor, oamenii vor veni la slujba de Crăciun tot la biserica lor. „Sunt 1300 de suflete la noi în sat, mulţi copii mici şi nu putem să trimitem oamenii la kilometri distanţă pe jos. Chiar cu riscul să cadă în continuare din tencuială vom ţine slujba tot aici. Nu vom intra în zona turlei, o vom ocoli, le vom cere oamenilor să nu facă zgomote şi cred că vom trece cu bine şi peste această încercare”, afirmă Amza.

Primarul comunei spune şi el că nu are altă soluţie de compromis, în lipsa câtorva sute de mii de lei cu care să renoveze biserica de urgenţă. „Sunt într-o postură ingrată, pentru că este recomandarea comisiei de la Prefectură de a închide biserica şi dorinţa oamenilor de a merge la slujbă. Nu avem un alt locaş de cult pentru astfel de slujbe. O să încerc să-i sugerez preotului să marcăm o zonă, cea din dreptul turlei din care s-au desprins bucăţile de tencuială, să o delimităm, iar slujba să se ţină în altă parte a bisericii. O să improvizăm ca să nu trimitem oamenii pe jos chiar şi câte cinci kilometri până la următoarea biserică”, declară edilul din Roşia de Amaradia.

Vizualizări: 129

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: