Cărbuneştenii, lăsaţi fără gaze pentru o noapte

Nici nu au ştiut ce au păţit până când s-au trezit ieri dimineaţă zgribuliţi şi fără pic de căldură prin case, de o astfel de experienţă au avut parte locuitorii din Târgu Cărbuneşti.

Peste 5000 de oameni au rămas fără gaze şi, deci, şi fără căldură, apartamentele şi casele fiind încălzite, majoritatea, pe gaze. O staţie de alimentare nou nouţă, de câteva sute de mii de lei, a fost inaugurată cu o săptămână în urmă, instalaţia fiind atât de „deşteaptă” încât atunci când sesizează că presiunea nu este în limitele normale blochează întreaga alimentare, pentru a preveni eventuale incidente casnice.

Duminică seara, în jurul orei 22.30, staţia respectivă a oprit pur şi simplu alimentarea cu gaze, locuitorii din oraş nesesizând decât în puţine cazuri lipsa gazelor. Centralele de apartament s-au oprit automat, iar ieri dimineaţă, oamenii au constatat că nimeni nu i-a anunţat de problema produsă peste noapte. „Am crezut că mi s-a stricat centrala acum în prag de sărbători. Am copilul plecat, sunt singură, şi m-am gândit că am dat de necaz când am văzut caloriferele reci bocnă”, a povestit o femeie. Un bărbat ne-a menţionat că a preferat să iese afară din casă decât să stea acolo şi să tremure. „Păi ce să fac în apartament că e mai cald aici, în faţa blocului. Am mai pus o haină în plus şi aşteptăm să se rezolve”, a spus acesta.

Instituţiile publice care au şi ele sisteme de încălzire bazate pe gaze nu au fost afectat în mod direct, deşi nici aici centralele termice nu au mai funcţionat. Primarul Mihai Mazilu spune că probleme au fost la gospodăriile individuale, nu la cele publice. „Aceste clădiri sunt termoizolate şi au păstrat temperatura pe parcursul nopţii. A fost aşa mai rece un pic, dar nu au fost probleme deosebite. La spital, la şcoli, ţevile sunt şi mai groase decât acasă, căldura s-a păstrat mai bine. Important este că nu am avut alte incidente. De dimineaţă peste 20 de muncitori de la gaze au plecat să îi anunţe pe abonaţi despre problema respectivă pentru că nu se vor porni gazele până când nu suntem siguri că toată lumea ştie despre această problemă. Alimentarea putea fi reluată repede, dar imaginaţi-vă ce se întâmpla dacă cineva avea aragazul pornit…”, a menţionat primarul, problema alimentării oraşului cu gaze fiind remediată pe parcursul zilei.

”Defecțiunea a apărut duminică seara și până la repunerea în funcțiune au trecut 11 ore, timp în care oamenii au stat în frig”

 Mihai Mazilu, primarul din Cărbunești

AFECTAŢI

Din fericire, bolnavii internați la Spitalul din Târgu Cărbunești și micuții de la leagănul de copiii nu au avut de suferit de pe urma frigului. ”Acestă defecțiune nu a afectat decât cei 5.000 de cărbuneșteni de la blocuri, spitalul și centrul de copii nu au fost afectate”, a declarat Mihai Mazilu.

Vizualizări: 196

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: