Biserică reabilitată de un om de afaceri. A înfiinţat o plantaţie de cătină la Cojani

Biserica din Cojani va fi reabilitată cu sprijinul unui om de afaceri din Bucureşti care a înfiinţat o plantaţie de cătină în oraşul Târgu Cărbuneşti. Cunoscută sub numele de Măceasca, biserica-monument istoric are nevoie urgent de reabilitări. Până acum, afaceristul a construit chilii pentru călugări şi a plantat trei hectare cu cătină, pentru biserică.

Omul de afaceri Ilie Potecaru a dezvoltat cea mai mare plantaţie de cătină din ţară, pe o suprafaţă de aproape 50 de hectare în localitatea Cojani din Târgu Cărbuneşti.  Impresionat de frumuseţea lăcaşului de cult din zonă, afaceristul a vrut să dea o mână de ajutor, pentru ca biserica să nu fie distrusă de ploi. „Domnul Potecaru a reuşit să atragă fonduri europene. Pe viitor, încearcă să facă acolo şi o fabrică, să prelucreze acest produs şi să obţină preţuri mai bune pentru produsele finite. În apropierea acestei plantaţii se află biserica de la Măceasca. Sperăm să devină mânăstire” , a spus primarul Dănuţ Birău.

Chilii pentru călugări

În plus, tot cu sprijinul omului de afaceri, au fost construite şi chilii în apropierea bisericii. Lucrările au început în vara anului trecut, după cum a explicat primarul oraşului. „Mitropolitul Olteniei, anul trecut, a pus piatra de temelie pentru chiliile ce au fost construite tot cu ajutor de la domnul Ilie Potecaru. Am încercat să-l ajutăm şi noi cu sume care ne-au stat în putere pe părintele Vitalie. Acum doi ani, am asfaltat un kilometru de drum în satul Cojani. Vom mai continua şi în 2019 astfel încât accesul să fie facil pentru turiştii care vor să o viziteze”.

Acoperişul din şiţe al bisericii a cedat din cauza intemperiilor. „Mânăstirea este din 1820. Este foarte veche. Pictura a rezistat contrar condiţiilor vitrege în care s-a aflat. Părintele a primit un ajutor din partea domnului Potecaru şi are şi dumnealui plantate trei hectare şi jumătate de cătină în zonă în aşa fel încât să reuşească şi dumnealui să aducă venituri bisericii”, a mai explicat primarul Birău.

Vizualizări: 1,904

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: