Blocată în spital! Cardul de sănătate, obligatoriu la externare

O femeie de 88 de ani a trebuit să aştepte ieri ore bune externarea din spital, pentru că nu avea card de sănătate. La internare, cardul nu era obligatoriu, dar folosirea acestuia este impusă de lege de la 1 mai 2015. Familia gorjencei a fost nevoită ieri să îndure aglomeraţia de la sediul Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Gorj, pentru a intra în posesia cardului sau a unei adeverinţe. Din cauza aglomeraţiei de la ghişee, conducerea CJAS Gorj a decis să suplimenteze programul cu  publicul în următoarele zile. La coadă s-a aşezat şi un gorjean care locuieşte de trei decenii în Statele Unite şi se află în vizită la familie.

Două ghişee sunt deschise zilnic la Casa de Asigurări de Sănătate Gorj pentru gorjenii care merg să solicite eliberarea cardului de sănătate sau a unei adeverinţe care să ateste provizoriu calitatea de asigurat. Numărul ghişeelor va fi suplimentat cu încă unul, spune conducerea unităţii, dat fiind afluxul mare de solicitanţi din ultimele zile. „Este aglomeraţie pentru faptul că de la 1 mai a devenit obligatorie utilizarea cardului de sănătate. Au fost multe persoane care au intrat în posesia cardului, dar ori l-au pierdut, ori l-au distrus şi vin să obţină acea adeverinţă duplicat până la eliberarea cardului de sănătate”, a spus Daniel Bondoc, preşedintele CAS Gorj.

Roşiuţa, confundată cu Roşia de Amaradia

Vetuţa Pop din Târgu Jiu a mers ieri la Casa de Sănătate Gorj pentru a solicita eliberarea cardului de sănătate pentru soacra sa, Maria Pop. Bătrâna s-a internat la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu, având probleme de sănătate, înainte ca acest card de sănătate să devină obligatoriu. Acum, când a venit vremea externării, bătrânei nu i s-a făcut externarea pentru că nu avea acest card de sănătate. De la 1 mai orice serviciu medical trebuie validat de acesta. „Am venit să ridic un card de sănătate pentru soacra mea. Este internată în spital, a avut ceva probleme cu picioarele, are 88 de ani. Când am vrut să-i facem astăzi externarea ni s-a cerut cardul de sănătate. Cardul nu a ajuns acasă, nu ştiu din ce motiv. Am fost la medicul de familie şi ni s-a spus să mergem la Casa de Asigurări, să completez o cerere, să văd ce s-a întâmplat, de ce n-a ajuns, sau, eventual, să mi se elibereze o adeverinţă în locul cardului de sănătate”, a spus Vetuţa Pop, din Târgu Jiu. 

Sute de gorjeni s-au prezentat la sediul CAS Gorj pentru a solicita eliberarea cardului de sănătate. „Am venit să ridic cardul de sănătate. Cardul meu şi al tatălui au fost aduse acasă, al mamei nu. Mama locuieşte în zona Motrului. E prima dată când vin, voi cere clarificări„ a spus Marius Şendroiu. Şi într-adevăr, cardul se afla la CAS Gorj, iar pe plic scria Roşia de Amaradia, ca şi localitate de domiciliu, deşi femeia locuieşte în satul Roşiuţa, apartenent municipiului Motru.

Pensionar în România, lucrează în America

viorel_udrica_LALa cozile ce s-au format la CAS Gorj pentru eliberarea cardului de sănătate s-a aşezat şi un târgujian care de circa trei decenii lucrează în Statele Unitate ale Americii. Bărbatul, pensionar în România, dar angajat în State, a vrut să vadă dacă poate beneficia de cardul de sănătate. „Nu stau în România, locuiesc în Los Angeles. Lucrez ca inginer la proiectări electrice. Numai ce am venit acum trei zile să îmi vizitez tatăl care locuieşte la Târgu Jiu şi vreau să mă interesez ce trebuie să fac ca să iau cardul de sănătate. Vreau cardul pentru orice eventualitate. Nu se ştie ce se întâmplă pentru că vin anual acasă. E bine întotdeauna ce poţi să iei, să iei. Poate nu o să-l folosesc niciodată, dar poate că voi avea nevoie. Am paşaport românesc, cu rezidenţă în Statele Unite”, a spus Viorel Udrică.   

Nu beneficiază de tratament în staţiuni dacă nu activează cardul

Pensionarii gorjeni care beneficiază de bilete de tratament în staţiunile balneare prin intermediul Casei Pensii Gorj au obligaţia să prezinte cardul de sănătate activat atunci când se prezintă la staţiune. „Începând cu 1 mai serviciile medicale sunt decontate pe baza cardului de sănătate. Tratamentul de care vor beneficia în staţiune persoanele care iau bilete de la noi va fi decontat de Casa de Sănătate numai pe baza cardului de sănătate. Toţi cei care pleacă în staţiune ar trebui să aibă asupra lor cardul de sănătate activat. Dacă nu au cardul activat n-ar trebui să facă tratament. Pentru seria care are plecare 7, 8, 9 şi chiar 10 mai avem repartizate 170 de locuri în toate staţiunile, cu excepţia Băilor Herculane, Felix şi Covasna”, a spus Ioana Talău, director adjunct Casa de Pensii Gorj.

PROGRAM

Casa de Asigurări de Sănătate Gorj a anunţat că a prelungit programul cu publicul, ca urmare a demarării procesului de utilizare a cardurilor de sănătate. Astfel, în perioada 5-8 mai 2015, ghişeele vor fi deschise între orele 08.00 si 18.00.

Vizualizări: 601

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: