APEL: Monumentele din Gorj pot fi salvate cu fonduri europene

Zeci de monumente istorice se află într-o stare avansată de degradare. Conducerea Direcţiei de Cultură Gorj acuză autorităţile locale de dezinteres. Directorul Pompiliu Ciolacu spune că o cauză care duce la abandonarea monumentelor istorice o constituie imposibilitatea primăriilor de a identifica proprietarii.

Aproximativ 60 de monumente istorice de patrimoniu au nevoie de restaurare. Printre acestea se află biserici vechi de sute de ani, precum şi case ale unor personalităţi. „Exemplele sunt cunoscute: Casa „Costică Bărbătescu” de la Bărbăteşti, Casa „Moangă” de la Săcelu, Cula „Cioabă Chintescu” de la Slivileşti, Biserica din lemn de la Pişteştii din Vale, Biserica din lemn de la Baia de Fier, Biserica de la Fărcăşeşti, Casa din Brăneşti, Biserica din Ansamblul „Glogoveanu”, Casa „Cepleanu” de la Ceplea, Biserica din Polovragi sau Cula de la Groşerea. Ar putea fi reabilitate pe fonduri europene, dar în unele cazuri este lipsă de interes. În jurul bisericilor care nu mai sunt folosite în cult sunt lăsate să pască animalele, iar vegetaţia creşte în voie. Zona de protecţie a monumentelor istorice este văzută ca o povară pentru administraţiile publice locale care nu înţeleg să protejeze cadrul natural construit”, a declarat Pompiliu Ciolacu, directorul Direcţiei de Cultură Gorj.

Acesta a mai precizat că pentru mai multe monumente istorice încă nu se cunosc proprietarii. „O altă cauză care duce la abandonarea monumentelor istorice este imposibilitatea autorităţilor locale de a stabili problema proprietăţii asupra lor. Este cazul Casei Bărbătescu de la Bărbăteşti ai cărei proprietari nu sunt stabiliţi cu exactitate la această dată, iar dacă nu se va interveni curând monumentul se va ruina şi va fi declasat. Într-o situaţie similară se află şi Casa Moangă-Pleşoianu de la Săcelu, al cărei drept de administrare a fost concesionat în condiţii în care nu impuneau obligaţii clare concesionarului”, a declarat Ciolacu.

Încercările Direcţiei pentru Cultură de a forţa lucrurile au eşuat. „Stabilirea proprietarilor asupra monumentelor istorice este încă nerezolvată. Dintre toate adresele noastre, unele au primit răspuns după ce am revenit de trei ori până în prezent. În cazul siturilor arheologice nu primim răspuns, ceea ce ne îngreunează activitatea de înştiinţare a proprietarilor asupra regimului special al imobilului pe care îl deţin”, susţine Pompiliu Ciolacu.              

MONUMENT

Cula Cioabă-Chintescu, situata în satul Siacu, comuna Slivilesti, este una din cele mai recente construcţii de tip culă. Ea a fost începută în 1818 de boiernaşul Răducan Cioabă, după moartea acestuia, soţia sa Zoiţa s-a recăsătorit cu Marin Chintescu, acesta fiind cel care a terminat cula în 1822. Deşi este un valoros monument de arhitectură, astăzi este într-o stare avansată de degradare.

Vizualizări: 213

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: