Boc, la discuţii cu Condescu şi Ariton

Premierul Emil Boc a participat aseară la o discuţie de peste o oră şi jumătate cu liderul sindical Marin Condescu şi cu ministrul economiei, Ion Ariton, despre probleme din minerit, inclusiv cele legate de înfiinţarea Electra. Vestea bună ar fi aceea că, de săptămâna viitoare, în discuţii se implică şi Fondul Proprietatea, cel care s-a opus categoric apariţiei noii companii, vestea rea, după ziua de ieri, fiind aceea că, dacă negocierile eşuează, înfiinţarea Electra poate fi amânată şi şase luni.

Emil Boc a primit o informare completă despre situaţia din mineritul şi energetica din Oltenia, despre aceste subiecte vorbind atât preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie, cât şi ministrul Ariton, cei doi fiind semnatari ai unui protocol care a fost pus pe masă şi discutat punct cu punct în faţa premierului. Fostul ministru Adriean Videanu şi actualul lider interimar al PDL Gorj, senatorul Ion Ruşeţ, au participat, de asemenea, la discuţie, Condescu spunând că prezenţa celor doi miniştri, fostul şi actualul, fiind necesară pentru ca informaţiile prezentate premierului să fie complete.

Discuţiile au vizat toate punctele din protocolul semnat de Ariton şi Condescu, primul punct din documentul respectiv fiind cel referitor la termenul de 7 zile pe care ministrul îl avea la dispoziţie pentru a spune când anume va fi înfiinţată Electra.

„Avem promisiunea că de luni vor veni la negocieri şi reprezentanţi ai Fondului Proprietatea. Eu am mai spus-o şi o repet, nu cred că Fondul are interesul să deţină acţiuni la trei complexuri energetice care din 2013 riscă să îşi închidă porţile dacă nu se înfiinţează Electra. Am convingerea că lucrurile vor evolua în bine pentru că Fondul va fi acţionar la Electra, chiar dacă unul minoritar, dar valoarea acţiunilor, mai ales după listarea la bursă, va fi cu totul alta dacă apare noua companie. Sunt procesele de opoziţie pe rol şi am analizat şi această variantă, concluzia fiind aceea că procesele respective nu pot dura mai mult de 6 luni de acum încolo, timp în care lucrurile se pot clarifica”, susţine Condescu.

O nouă întâlnire în două săptămâni

Preşedintele FNME spune că premierului i-au fost prezentate şi pericolele cu care SNLO se confruntă în momentul de faţă. „Blocajul financiar este una dintre cauzele situaţiei actuale de la SNLO. Premierul a fost de acord cu noi că lucrurile trebuie să se schimbe, mai ales că blocajul este generat tot de către unităţi de stat“. Condescu a mai spus că a solicitat prelungirea ordonanţei 116. De asemenea, sindicalistul a spus că nu vor fi disponibilizări impuse. „O altă problemă priveşte Agenţia Naţională de Reglementare a Energiei, cea care aprobă preţuri de vânzare a energiei de la complexuri sub preţul de producţie, ceea ce, iarăşi, nu este normal. Am discutat, bineînţeles, şi despre prelungirea Ordonanţei 116 şi avem promisiunea că Guvernul va prelungi termenul de aplicare a acestui act normativ. Am analizat şi variantele de restructurare şi am convenit, de asemenea, să nu facem disponibilizări impuse. Rămâne varianta discutată până acum, cea a plecărilor la cerere, precum şi concediile de aşteptare de până la doi ani”, declară Condescu.

Vizualizări: 117

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: