Sindicaliştii nu vor să semneze actele adiţionale la contractele de muncă

Sindicaliştii din Gorj reacţionează la măsurile puse de administraţie pe hârtie, într-un act adiţional la Contractul Colectiv de Muncă. Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) şi Complexurile Energetice din Gorj au făcut actele adiţionale pentru Contractul Colectiv de Muncă, ce cuprind măsurile reducere a cheltuielilor, dar stau cu ele în buzunar pentru că sindicaliştii nu vor să semneze. Adevăratele runde de negocieri vor urma abia acum. Sindicaliştii nu doar că nu sunt de acord cu măsurile luate de către administraţie pentru reducerea cheltuielilor, dar vin cu propuneri care speră să fie luate în calcul la negocieri. Oricum, negocierile pe toate fronturile şi incertitudinile durează de aproape două luni.

Membrii organizaţiilor sindicale de la unităţile miniere din Rovinari s-au întâlnit miercuri pentru a analiza actele adiţionale făcut la contractul colectiv de muncă în vederea reducerii cheltuielilor. Ei s-au declarat nemulţumiţi de prevederile acestui act, deşi despre ele s-a discutat în ultima vreme chiar şi în prezenţa lor, şi spun că nu îl vor semna în forma în care le-a fost prezentat. Întâlnirea a avut loc la Roşia, unde în discuţie au fost aduse şi fondurile pentru sport, pe care nimeni nu vrea să le mai dea.

Potrivit liderului de sindicat, Constantin Ureche, actul adiţional prevede o serie întreagă de reduceri printre care, reducerea primei de vacanţă, neplata dublu a zilei de sâmbătă precum şi contribuţia salariatului la cheltuielile legate de transport. „Într-adevăr ne-am întâlnit ieri, am stabilit o tehnică de negociere cu administraţia nu pot să vă spun mai exact ce dar din punctul meu de vedere vă spun că nu sunt de acord cu absolut nimic din acest act, noi aşteptăm să fim chemaţi la negocieri unde vom prezenta propunerile noastre, sperăm să cădem de acord pentru că altfel nu vom semna actul adiţional”, a precizat Constantin Ureche.

Vasile Bordei: „Nu pot să dea în vita care trage cel mai mult“

Liderii de sindicat de la unităţile miniere din Rovinari aşteaptă cu nerăbdare să fie chemaţi la negocieri „Nu pot să dea exact în vita care trage cel mai mult. Astfel, nu vom semna actul adiţional dacă va afecta în mod direct salariatul. Nu suntem de acord cu majoritatea măsurilor luate de către administraţie în vederea reducerii cheltuielilor. Noi ne-am întâlnit miercuri şi am pus la punct toate detaliile, ştim exact cu ce gânduri vom merge la negocieri, dar nu putem să spunem acum, aşteptăm să negociem şi apoi vom vedea ce va fi“, a precizat Vasile Bordei, liderul sindicatului liber EMC Roşia.

Sindicaliştii din Turceni vin cu propuneri

Nici sindicaliştii Complexului Energetic (CE) Turceni nu sunt de acord cu prevederile actului adiţional făcut la contractul colectiv de muncă. „Am avut câteva discuţii cu administraţia, dar nu am fost de acord cu actul adiţional. Urmează ca luni să ne întâlnim, toţi din cele trei organizaţii sindicale şi să vedem ce stabilim. Nu vom fi de acord să diminuăm salariile, prima de vacanţă şi cel mai important nu acceptăm să plece niciun om acasă“, a precizat Eugen Iovan, lider sindicat CE Turceni.

Pentru că sunt conştienţi că vor trebui făcute totuşi reduceri de cheltuieli, sindicaliştii din Turceni au venit şi cu propuneri. Le recomandă celor din administraţie să le dea mai puţine salopte şi alimente „Noi vrem să reducă din cheltuielile materiale, să se facă reduceri cu utilajele închiriate şi cu firmele terţe, să reducă cheltuielile cu munca vie respectiv să nu se mai dea iaurt, să se reducă din echipamentul de protecţie şi să rămână salariile şi primele de vacanţă întregi“, a mai precizat Eugen Iovan.

Vizualizări: 113

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: