Boc spune că incompatibilitatea demnitar-funcţie de conducere în universităţi trebuie să fie în lege

Premierul Emil Boc spune că amendamentul privind incompatibilitatea funcţiilor de demnitate publică cu cele de conducere din universităţi a fost acceptat de Guvern, acesta fiind inclus în forma finală a Legii educaţiei, cu precizarea că prevederea se va aplica pentru mandatele viitoare.

"Vreau să fiu foarte clar şi fără echivoc, martor este banda Guvernului. A fost introdus acest amendament care figura pe lista celor admise în ultima şedinţă de Guvern şi care spune că nicio persoană care exercită funcţii în universităţi nu poate cumula calitatea cu cea de demnitar", a declarat miercuri, la Roma, premierul Emil Boc.

Premierul a precizat că dispoziţiile acelui articol se vor aplica începând cu următoarele mandate de demnitar deoarece, în caz contrar, prevederea ar fi fost neconstituţională. "(În textul Legii n.r.) este această prevedere (privind incompatibilităţile n.r.), după cum este şi prevederea în Lege că toate dispoziţiile privind incompatibilităţile se aplică începând cu următorul mandat şi nu mandatelor în curs, potrivit deciziilor CCR de la Legile reformei justiţiei din 2005, promovate de Monica Macovei, când o parte din prevederi au fost declarate neconstituţionale pentru că întrerupeau un mandat în curs", a spus el.

Premierul a spus că textul Legii educaţiei, în forma care urmează să fie publicată în Monitorul Oficial, cuprinde această prevedere, argumentând că miniştrii care şi-au pus semnătura pe proiectul actului normativ au avut obligaţia de a introduce amendamentele acceptate în şedinţa Executivului. "Veţi vedea Legea care se publică în Monitorul Oficial, pentru că acea Lege are semnăturile tuturor persoanelor abilitate şi care au obligaţia să introducă, potrivit stenogramei din Guvern, toate aceste prevederi. Deci ele sunt incluse acolo...", a declarat Boc.  

Persoanele care ocupă o funcţie de demnitate publică nu pot exercita niciuna dintre funcţiile de conducere în cadrul universităţilor şi trebuie să aleagă între cele două calităţi, a anunţa, luni, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Cu toate acestea, în Legea pentru care Guvernul şi-a asumat marţi răspunderea şi care a fost transmisă Parlamentului, fiind publicată pe site-ul Camerei Deputaţilor cu menţiunea "Forma iniţiatorului modificată şi completată ca urmare a includerii amendamentelor acceptate", nu se regăseşte această prevedere cu referire la conducătorii universităţilor. Singura rezervă din lege, referiotr la învăţământul superior, îi priveşte pe membrii Consiliului Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS). "Calitatea de membru în Consiliul ARACIS este incompatibilă cu exercitarea funcţiei de demnitate publică sau a funcţiei de rector", se arată în text.

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei nu au făcut comentarii privind acest aspect, motivând că ministrul Andronescu este singura în măsură se dea explicaţii.

Ministrul Ecaterina Andronescu ar putea fi prima afectată de această incompatibilitate. Membră a PSD din 1996, Andronescu ocupă, din anul 2004, funcţia de rector al Universităţii Politehnica din Bucureşti. Deşi a anunţat că se autosuspendă din funcţie odată cu preluarea mandatului de ministru, până în prezent nu a fost desemnat un alt rector.

Vizualizări: 113

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: