Bolnavă psihic, pericol pentru cetăţenii din Alimpeşti

O femeie de 70 de ani din comuna Alimpeşti le dă bătăi de cap autorităţilor locale. Femeia, bolnavă psihic de ani buni, este singură pe lume şi când nu îşi ia tratamentul devine violentă şi periculoasă pentru ceilalţi cetăţeni ai comunei. Primarul localităţii, Elena Mosor, trage un semnal de alarmă şi spune că astfel de cazuri sunt greu de gestionat de către serviciul de asistenţă socială, care intervine de fiecare dată când femeia comite fapte necugetate. Elena Mosor caută acum soluţii să o interneze pe femeie la secţia de psihiatrie a spitalului Turceni măcar pe perioada de iarnă.

Autorităţile locale din Alimpeşti duc grija unei femei de 70 de ani din localitate care este bolnavă psihic şi ori de câte ori uită să-şi ia tratamentul devine un pericol pentru vecini, dar şi pentru oamenii din sat. ”Avem o femeie, Valentina, are probleme psihice şi nu are pe nimeni. A fost internată la psihiatrie la Târgu Jiu şi urmează să o aducă în comună. Încercăm să identificăm soluţii pentru ea, fiindcă a devenit un pericol pentru ceilalţi cetăţeni ai comunei. Are probleme mari, face prostii, pune foc la oameni. Din păcate nu are pe nimeni, trăieşte cu un concubin care îi mănâncă pensia şi nu îl interesează de ea. Când are crize se duc fetele de la primărie şi stau cu ea până vine Salvarea să o ia la spital”, spune primarul localităţii, Elena Mosor.

Autorităţile ar vrea să o interneze pe femeie la Turceni măcar pe perioada de iarnă, pentru că acolo ar primi tratament şi ar avea condiţii minime de trai. ”Vreau să o internăm la Turceni măcar pe perioada de iarnă sau la un cămin de bătrâni pentru că acolo se tratează. Fără tratament, pe raza comunei e cam periculos să o ţinem. Are aproape 70 de ani, are şi locuinţă în localitate, dar locuinţa nu-i asigură condiţii optime, nu are căldură. Nu ştie de ea. Sunt probleme care nu au altă rezolvare. Vederea şi mintea sunt două elemente care sunt de neînlocuit”, a spus Elena Mosor, primarul comunei Alimpeşti.

Soluţii

Astfel de cazuri mai sunt în localităţile Gorjului. Conducerea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj spune că primăria trebuie în primul rând să obţină documente medicale care să ateste boala de care suferă, iar apoi poate solicita internarea ei fie la secţia de psihiatrie Turceni, fie într-un centru de specialitate din subordinea DGASPC. ”Asistentul social de pe raza comunei trebuie să facă demersurile necesare şi către noi şi către Spitalul din Turceni pentru a o putea interna pe femeie fie la psihiatrie, fie într-un centru de îngrijire şi asistenţă de tip rezidenţial, dacă se impune. Se poate merge pe două laturi. Trebuie în primul rând să meargă la psihiatrie, să facă investigaţiile, să vadă ce boală are, să fie declarată în acte bolnavă psihic. Boala psihică este considerată handicap”, a spus Mircea Andrei, directorul adjunct al DGASPC Gorj.

Vizualizări: 176

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: