Boza către Vîlceanu: Faceţi dumneavoastră afaceri cu Vitol!

Schimb de replici vineri seara la un post de televiziune între preşedintele PNL Gorj, Dan Vîlceanu, invitat în studio, şi managerul Complexului Energetic Oltenia, Sorin Boza, care a intervenit prin telefon. Cei doi s-au contrat pe mai multe subiecte, cum ar fi cursurile făcute de şefi din CEO la Govora, achiziţia de certificate de carbon ori exproprierile din zona Rovinari.

Preşedintele PNL Gorj, Dan Vîlceanu, l-a întrebat pe Boza dacă va participa la o întâlnire organizată de partid cu primarii din zonele miniere, aşa cum a participat la şedinţa organizată de PSD. Boza a fost de acord, mai puţin cu partea referitoare la prezenţa presei, spunând că întâlnirea nu trebuie să fie una politică, ci pe problemele din cariere şi termocentrale.

„Voi participa la toate întâlnirile, organizate şi de unguri, de UDMR, de oricine vreţi, atât timp cât se discută problemele carierelor şi ale consiliilor locale. Poate discutăm şi noi situaţia de la Rovinari, situaţia de la Fărcăşeşti”, a spus Boza în emisiunea de la Accent TV. Acesta făcea referire cel mai probabil la faptul că extinderea unei cariere este blocată de lipsa exproprierii unor terenuri ale familiei Vîlceanu, precum şi la faptul că primarul liberal din Fărcăşeşti s-a opus reautorizării termocentralei Rovinari, din punct de vedere al normelor de mediu.

Replica lui Vîlceanu a venit imediat. „Da, toate să le discutăm. Aş vrea să discutăm şi noi achiziţia certificatelor de CO2. Este foarte în regulă, nu? Poate ne daţi şi oferta pe care v-a făcut-o Vitol-ul prin decembrie”, a spus Vîlceanu. Boza i-a transmis însă să facă el afaceri cu o firmă implicată în mai multe dosare penale: „Ia vedeţi, dacă sunteţi atât de informat, că Vitol-ul are încă două dosare penale. Faceţi dumneavoastră afaceri cu Vitol”. Concluzia i-a aparţinut deputatului liberal, care a spus: „Am înţeles, vreţi să plătiţi bani mai mulţi pentru că aşa vreţi dumneavoastră”.

Boza spusese anterior că sunt achiziţionate certificatele pe anul trecut, dar îngrijorător este preţul pe acest an. „Certificatele de CO2 sunt achiziţionate, preţul creşte, ne sperie lucrul ăsta. Joi a fost un nivel istoric de 14,4 euro pe certificat, vineri a scăzut la 12,7. CEO a achiziţionat pachetul de certificate pentru 2017, dar ne sperie pentru ce se va întâmpla anul acesta”, spusese Boza.

Vitol este compania prin care Complexul Energetic Hunedoara a important cărbune, de acest contract fiind legat unul din dosarele penale. Compania este de ani buni şi pe piaţa certificatelor de carbon.

Vizualizări: 3,539

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: