Boza, Ciurel și alți foști directori, dați pe mâna justiției

Acționarii Complexului Energetic Oltenia se vor întruni pe data de 9 iunie pentru a lua decizii în legătură cu mai mulți foști directori ai companiei.

Un prim punct pe ordinea de zi de referă la directorii revocați acum câteva săptămâni: Sorin Boza, Vasile Dan și Ovidiu Bălăcescu. "Adoptarea unei hotărâri privind exercitarea în justiție a acțiunilor în răspundere formulate împotriva membrilor de Directorat nominalizați în raportul Corpului de Control al ministrului Energiei", este decizia referitoare la cei trei.

Corpul de Control al ministrului Energiei a verificat acum doi ani activitatea companiei pe mai mulţi ani. Doar în ceea ce priveşte achiziţionarea de certificate de carbon în 2017 a constatat un prejudiciu de peste 40 de milioane de euro.

Verificările au vizat şi acordul cadru cu Tinmar Gas, pentru achiziţionarea de gaze naturale, şi aici Corpul de control constatând un prejudiciu de 4,3 milioane de lei. Cazul a fost sesizat Direcţiei Naţionale Anticorupţie Craiova încă din luna ianuarie 2018, se arată în raport. A fost informat atunci şi Consiliul de Supraveghere, Corpul de control constatând acum că acesta nu a întreprins demersuri pentru recuperarea prejudiciului.

Supraveghetorii au simulat totuşi că fac ceva, solicitând precizări de la Agenţia Naţională de Achiziţii Publice, Consiliul Concurenţei şi ANRE, organisme care nu aveau nimic de-a face cu speţa respectivă. „Una dintre cauzele care pot explica pasivitatea Consiliului de Supraveghere poate fi generată de solicitările repetate ale Preşedintelui acestuia de achitare în avans a indemnizaţiei fixe pentru participarea la şedinţe”, se arată în raportul de control. Raportul mai arată că „Directoratul CE Oltenia SA a aprobat şi achitat sumele solicitate pentru prestaţii neefectuate preşedintelui Consiliului de Supraveghere, creându-i acestuia o obligaţie continuă ce poate determina afectarea imparţialităţii”. Preşedinte al CS era atunci Cornel Bobâlcă.

Un alt prejudiciu, de peste 100 de milioane de lei noi, a fost constatat din transferul Carierei Berbeşti către CET Govora, perfectat de fostul manager Laurenţiu Ciurel. Corpul de Control a constatat că nu au fost făcute demersurile pentru încasarea sumelor prevăzute în contract.

De asemenea, controlul a vizat faptul că salariaţii au fost transportaţi cu vehicule de transport marfă, aici controlul vizând o perioadă de patru ani.

Un al doilea punct pe ordinea de zi a ședinței AGA din 9 iunie se referă la chemarea în judecată a foștilor directori Laurențiu Ciurel, Daniel Antonie, Luminița Popescu, dar și a foștilor supraveghetori Cornel Bobîlcă, Dan Codescu, Valentin Cudric, Florin Marin, Robert Ghelasi, Cătălin Nichifor, Mirela Micu. (A.A.)

Vizualizări: 7,572

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: