Bucăți din Turnul Eiffel, în medaliile Jocurilor Olimpice de la Paris

O bucată hexagonală, şlefuită, de fier, luată din Turnul Eiffel, este încorporată în fiecare medalie de aur, argint şi bronz care va fi oferită sportivilor la Jocurile Olimpice de la Paris. Acestea vor avea loc în perioada   26 iulie-11 august, iar aceleași medalii se vor folosii şi la Jocurile Paralimpice care vor urma.

Organizatorii Jocurilor Olimpice au dezvăluit joi designul revoluţionar al medaliilor. Acestea au cu adevărat bucăți din Turnul Eiffel în componență.

Turnul înalt de 330 de metri este alcătuit din 18.038 de piese de fier dar acesta începe să îmbătrânească și a avut nevoie de îmbunătățiri. Construit pentru Expoziţia Universală din 1889 - care a sărbătorit cea de-a 100-a aniversare a Revoluţiei Franceze - turnul inginerului Gustave Eiffel era destinat să reziste doar 20 de ani însă turnul continuă să se menţină - datorită unor intervenţii de întinerire din când în când şi a unei îngrijiri constante.  

Piesele de fier încorporate în centrul medaliilor olimpice cântăresc fiecare 18 grame, relatează AP. Au fost tăiate din grinzi şi alte bucăţi care au fost schimbate din Turnul Eiffel în timpul renovărilor şi depozitate pentru a fi păstrate în siguranţă, potrivit lui Joachim Roncin, şeful departamentului de design al comitetului de organizare a Jocurilor de la Paris.

"Conceptul a venit după câteva discuţii. Ne-am dat seama că există un simbol cunoscut în întreaga lume, care este Turnul Eiffel", a declarat Roncin. "Ne-am spus: "Hei, ce-ar fi să abordăm compania Eiffel Tower Operating Co. pentru a vedea dacă este posibil să obţinem o bucăţică din Turnul Eiffel pentru a o integra în medalie?"".

Compania a fost de acord, iar "visul a devenit realitate", a spus el. "Este într-adevăr o bucată de metal din Turnul Eiffel". Au fost curăţate de vopsea, lustruite şi lăcuite pentru a doua lor viaţă.

Bucățile de fier sunt ştampilate cu "Paris 2024" şi cu logo-ul Jocurilor care arată ca o flacără. Cele cinci inele olimpice sunt, de asemenea, ştampilate pe fierul medaliilor olimpice. Logo-ul paralimpic format din trei swooshes, cunoscut sub numele de Agitos, este ştampilat pe medaliile pentru Jocurile Paralimpice din 28 august-8 septembrie.

Forma hexagonală a pieselor din fier reprezintă Franţa pentru că francezii se referă uneori la ţara lor ca fiind "L'Hexagone" - hexagonul - datorită formei sale.

Vizualizări: 933

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: