BUGET CEO: 27 de miliarde, indemnizaţia pentru cinci directori

Cinci directori din Complexul Energetic Oltenia vor câştiga în 2013 suma de 27,7 miliarde de lei vechi, bugetul fiind unul de criză doar pentru muncitori. „Şi care-i problema?”, a spus directorul de resurse umane Ion Răuţ, unul dintre beneficiarii sumei, într-o dezbatere televizată, deşi fiecare director va avea în medie o jumătate de miliard pe lună. Membrii Consiliului de Supraveghere vor avea şi ei parte de 10 miliarde de lei vechi în 2013.

Prima confruntare televizată între administraţia şi sindicatele din Complexul Energetic Oltenia a avut loc ieri la Tele 3. Directorul de resurse umane Ion Răuţ s-a confruntat cu liderii sindicali Constantin Mitrescu şi Gheorghe Etăgan, în emisiunea „Culisele economiei”, moderată de Anca Borduşanu.

Sindicaliştii i-au reproşat lui Răuţ că vehiculează în presă tot felul de sporuri, dar uită că spună câţi bani se duc la directori. „Am văzut că domnul Morega a făcut public bugetul. Îl rog pe domnul Răuţ să spună că zece miliarde merg la AGA şi Consiliul de Supraveghere, alte 27 de miliarde merg la cei cinci directori cu contracte de mandat. Să spună de ce la structura de conducere a CEO câştigul salarial mediu este de peste nouă mii de lei noi pe lună, de trei ori mai mult decât media pe Divizia Minieră”, a spus liderul sindical Constantin Mitrescu. Directorul de resurse umane Ion Răuţ a încercat să nege informaţia în primă fază, până i s-a pus în faţă proiectul de buget. „Şi care-i problema, acolo, la contractele de mandat, se discută de performanţă”, a fost următoarea replică a lui Răuţ, care susţine că directorii cu contracte de mandat nu sunt plătiţi din fondul de salarii, astfel că nu ar trebui să afecteze negocierile.

Mai mulţi bani pentru pantofi, mai puţini pentru cizme

Potrivit proiectului de buget, la sediul CE Oltenia vor lucra 194 de oameni cu un câştig mediu de 9.353,2 lei lunar, iar la Divizia Minieră 13.067 salariaţi cu un câştig mediu de 3.797,4 lei. Întrebat cum explică diferenţa, Ion Răuţ a spus că la sediul CEO cei mai mulţi sunt directori. „În sediul CEO, jumătate din oameni sunt directori, şefi de departamente, şefi de birou”, a spus Răuţ.

Interesant este că în mai multe emisiuni televizate, Ion Răuţ a spus că viziunea noului management este de a face salarii mai mari în zona productivă şi mai mici la birouri. Realitatea însă este aşa cum plastic a descris-o Constantin Mitrescu: se taie prime celor care lucrează în cizme, se dau salarii mari pentru cei care merg în pantofi, la birouri.

Liderul sindical Gheorghe Etăgan nu este împotriva salariilor mari la directori, dacă şi sindicaliştilor le merge bine: „Noi nu avem nimic împotrivă ca directorii să ia salarii mari sau foarte mari. Dar să fie bine şi pentru ceilalţi”.

Ion Răuţ a spus că negocierile vor continua, dar că liderii sindicali trebuie să înţeleagă faptul că trebuie să fie flexibili. „Jucaţi la ruletă locurile de muncă ale salariaţilor, dacă daţi dovadă de inflexibilitate. Vreţi să menţinem toate primele şi să ajungem la Hidroelectrica, în insolvenţă? Acolo un şofer avea 80 de milioane. Cum să stea în picioare cu un şofer cu 80 de milioane. Păi aşa vreau şi eu să fiu şofer”, a spus Răuţ, uitând pentru moment că şi-a prevăzut un salariu astronomic ca director. „Nu salariaţii au băgat Hidroelectrica în insolvenţă, ci directorii şi politicienii”, a fost replica lui Mitrescu.

Vizualizări: 220

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: