Bugetele primăriilor, reduse la jumătate

Lovitură grea pentru primăriile din Gorj! Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean, sumele repartizate de guvern pentru echilibrarea bugetelor locale sunt la jumătate faţă de anul trecut.

Ion Călinoiu spune că nu s-a menţinut formula de calcul prin care puteau fi sprijinite localităţile sărace. „Din păcate, avem o veste proastă pentru primării. Faţă de anul 2015, sumele pentru echilibrarea bugetelor locale sunt la jumătate. Nu s-a menţinut formula care a dat roade anul trecut, aceea de a se asigura cu sume de echilibrare şi localităţile mai sărace pentru o funcţionare bună a administraţiei locale şi pentru demararea de investiţii. Acum s-a revenit şi deja există disparităţi în repartizarea sumelor pentru echilibrarea bugetelor locale pentru că unităţile administrativ-teritoriale, municipii, oraşe sau comune, care au venituri proprii mai primesc sume în completare de echilibrare din taxa pe valoarea adăugată”, a declarat Ion Călinoiu.

Preşedintele Consiliului Judeţean speră ca rectificările bugetare de pe parcursul anului să rezolve problemele. „Sperăm ca odată cu rectificările ce vor urma să se corijeze aceste disparităţi. Dau ca exemplu: judeţele Gorj, Olt, Mehedinţi, Vrancea, Teleorman şi Călăraşi care au primit sume, prin legea bugetului de stat pe anul 2016, la jumătate faţă de anul precedent. Sunt judeţe care aveau asigurate sursele financiare pentru buna funcţionare a administraţiei, pentru continuarea de investiţii şi cofinanţări, dar care au mai primit sume în plus peste cota de impozitul pe venit care o încasau la nivel local”, a precizat Călinoiu.

Vizualizări: 144

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: