Buncăr la Polul Nord cu peste un milion de tipuri de plante

Un buncăr din beton, construit pe un munte arctic pentru a păstra semințele culturilor lumii, deține cheia aprovizionării cu alimente a întregii planete și este considerat cel mai sigur loc din lume. Acesta a fost făcut pentru a rezista la toate formele de catastrofe naturale, cum ar fi cutremure, incendii și războaie.

În buncărul din Svalbard, aflat pe insula Spitsbergen, la jumătatea distanței dintre Norvegia continentală și Polul Nord, se află peste 1,1 milioane de eșantioane de plante, copaci și culturi din aproape 6.000 de specii de plante din 89 de bănci de semințe la nivel global, în cazul în care speciile ar dispărea sau ar fi distruse de dezastre naturale.

De la roșiile sălbatice din Galapagos până la dovlecii cultivați de triburile nativilor americani, așa-numitul buncăr „apocaliptic” conține semințe pentru aproape toate plantele de pe pământ, dintre care aproximativ o treime reprezintă cele mai importante soiuri de culturi alimentare din lume.

Banca de semințe are 120 metri, iar insula Spitsbergen a fost aleasă pentru că a fost considerat locul ideal pentru că nu avea activitate tectonică și avea permafrost, care ajută la conservare. Aflată la 130 metri deasupra nivelului mării va menține locul uscat chiar dacă calotele glaciare se topesc, iar cărbunele extras din zonă furnizează energie pentru unitățile de refrigerare, deoarece semințele sunt păstrate la -18 grade Celsius. „Prin salvgardarea duplicatelor colecțiilor neprețuite de semințe, Seed Vault este o poliță de asigurare pentru colecțiile de semințe din întreaga lume. Și prin depozitare, aceste țări și colecționari furnizează omenirii elementele de bază ale aprovizionării noastre cu alimente viitoare”, a declarat Stefan Schmitz, director executiv al Crop Trust.

În luna februarie Institutul Leibniz de Genetică a Plantelor și Cercetarea Plantelor (IPK) din Germania și Australian Pastures Genebank (APG) au depus 150 de specii care nu se aflau înainte în depozit.

Acest proiect a fost lansat în urmă cu 11 ani, finanțat de Guvernul Norvegiei, și a colectat și conservat peste 4.500 de eșantioane de semințe din aproximativ 320 de specii sălbatice de culturi în bănci de gene din întreaga lume.

În interiorul camerei blindate, unde accesul publicului este complet interzis, semințele sunt păstrate în ambalaje din folie de aluminiu de trei straturi și depozitate în cutii. Seiful pentru semințe este gestionat în condițiile specificate într-un acord încheiat între guvernul norvegian, Crop Trust și Centrul nordic de resurse genetice (NordGen).

Galerie foto


Vizualizări: 1,597

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: