Bunoaica: Sindicatele au minţit minerii. Vrem să clarificăm lucrurile

Discuţii pe marginea grupei de muncă şi a reducerii vârstei de pensionare la nivelul Complexului Energetic Oltenia! Sindicalistul Nicu Bunoaica l-a „interpelat” pe managerul Sorin Boza să-i transmită cum stau lucrurile, iar şeful CE Oltenia i-a promis că va merge în cariere să discute cu oamenii despre acest aspect. Prima întâlnire va fi în zona Motru, chiar săptămâna viitoare.

Reporter: Ce i-aţi solicitat domnului Sorin Boza?

Nicu Bunoaica: Am cerut Complexului Energetic Oltenia să prezinte un raport cu acţiunile pe care le-au făcut, documentele pe care le-au transmis către Ministerul Energiei, Inspectoratul de Muncă, pentru obţinerea grupei de muncă şi un raport de activitate al inspectorilor sociali, dacă s-au implicat sau nu.

Rep.: De ce i-aţi transmis această adresă?

N.B.: Păi aţi văzut că a ieşit domnul Dan Pîrvulescu prin mass-media şi a declarat că ştia din 2015 că se pierde grupa de muncă. Eu mă luptam să aducem acel proiect cu reducerea vârstei de pensionare cu cinci ani şi acum spune acest lucru?! Vrem să clarificăm şi noi cumva lucrurile.

Rep.: Aţi primit vreun răspuns până acum?

N.B.: M-a sunat domnul Sorin Boza care s-a întors recent de la Bruxelles, unde a fost să discute despre problemele depozitului de la Roşia şi cu certificatele de CO2. Mi-a spus că va veni marţi în carierele din zona Motru şi ne va spune ce a făcut administraţia, ce trebuiau să facă, conform legii, şi sindicatele. Acestea trebuiau să se implice pentru că aveau la îndemână federaţiile care puteau duce mesajul la Guvern pentru aceste avize. Puteau să lucreze la un proiect, să se obţină reducerea vârstei de pensionare. Ştiţi că pe vremea lui Ceauşescu, minerii ieşeau la pensie după 30 de ani de grupa a doua şi 53 de ani ca vârstă. Atunci ieşeau la pensie.

Rep.: Şi cine se face vinovat de schimbarea situaţiei din minerit?

N.B.: Sindicatele sunt vinovaţii principali şi au minţit minerii. Au ieşit la televizor şi au spus: «Staţi liniştiţi, că nu se va întâmpla nimic! Nu se va întâmpla nimic nici cu includerea sporurilor, nici cu grupa de muncă!» Acum ei ies şi spun că ştiau din 2015, dar promit că vor face un proiect cu parlamentarii. Acum, când noi suntem la vale, îşi amintesc ei că nu au făcut acest lucru atât de important pentru companie.

Vizualizări: 1,815

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: