Banţa: Nu poţi da 60 de mii de lei amendă pentru un prejudiciu de 48 de lei

Fostul prefect de Gorj, Victor Banţa, a reacţionat după ce a aflat din presă că un bătrân de 80 de ani din Săuleşti a fost amendat cu 60.000 de lei pentru că a tocmit trei oameni din sat să îi facă un cavou. Legea prevede amendă de 20.000 de lei pentru fiecare om care munceşte la negru. Banţa a spus la Radio Infinit că sunt norme europene obligatorii pentru România de care s-ar fi putut ţine seama într-o astfel de situaţie.

Reporter: Aţi avut o reacţie legată de acel om amendat pentru că a tocmit trei gropari şi nu le-a făcut contract de muncă.

Victor Banţa: Am observat că pentru un cetăţean dintr-o comună s-a aplicat o amendă pe care eu o consider ilegitimă, imorală, inumană şi, de ce nu, chiar abuzivă. Şi vreau să justific. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a reţinut ca principiu general al legii comunităţii, deci şi al României, să fie principiul proporţionalităţii. În virtutea acestui principiu, legalitatea instituirii unei prohibiţii asupra desfăşurării unei activităţi economice este supusă condiţiei ca măsura de prohibiţie să fie corespunzătoare şi necesară obiectivului protejat de legislaţia în speţă. Acolo unde ai posibilitatea de a alege între mai multe măsuri, trebuie să se apeleze la cea mai puţin oneroasă. Dezavantajele nu trebuie să fie disproporţionate cu scopul urmărit. Care e prohibiţia în cazul nostru? Munca la negru. Care este prejudiciul? Trei oameni au lucrat pe 50 de lei pe zi, timp de două zile, pentru altă persoană. Care este prejudiciul? 16% din 300 de lei, adică 48 de lei. Pentru prejudiciul de 48 de lei nu poţi să aplici amendă de 60.000 de lei. Conform principiului proporţionalităţii, cel mult un avertisment.

Reporter: Inspectoratul a comunicat prin purtătorul de cuvânt că s-a respectat legea.

Victor Banţa: Da, sunt de acord. În Legea 53/2003 actualizată se spune clar că poate fi angajator şi o persoană fizică, adică orice persoană cu capacitate de exerciţiu, peste 18 ani. Orice activitate economică ar presupune încheierea unor contracte individuale de muncă. Faptul că nu se încheie aceste contracte şi că nu sunt înscrise în Revisal se sancţionează cu amendă de 20.000 de lei pentru fiecare persoană angajată la negru. În acelaşi timp, conform principiilor despre care am vorbit, nu poţi să aplici astfel de amenzi disproporţionate. Nu poţi da 60.000 de lei amendă pentru un prejudiciu de 48 de lei, presupus şi nedemonstrat. Este o măsură absurdă, care mă revoltă şi trebuie ca toată societatea civilă să reacţioneze. Mă uit în ochii acelui inspector şi întreb: el cum se mai uită în ochii părinţilor lui când se duce acasă?

Reporter: Cum poate fi rezolvată această situaţie?

Victor Banţa: Pun întrebarea prefectului de Gorj, cum de permite să se coboare ştacheta atât de jos într-o instituţie publică pe care o coordonează.

Reporter: Credeţi că ar trebui prefectul să intervină?

Victor Banţa: Nu că aş vrea eu, este obligat prin lege. Este datoria lui. El conduce instituţiile publice deconcentrate. Le conduce, scrie în lege. ITM este în subordonarea prefectului. Este datoria lui să intervină.

Vizualizări: 2,720

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: