Burlan: A fost și 10 bani megawatt-ul

Pandemia de coronavirus a afectat dramatic și piața de energie. Așa s-a ajuns în situația în care un megawatt să coste zece bani! Prețurile sunt cu mult mai mici decât în aceeași perioadă a anului trecut, a explicat managerul Complexului Energetic Oltenia.

Luni, de exemplu, a fost 7 lei/MW. “Dacă anul trecut, în ianuarie, existau prețuri de 600-700 de lei megawatt-ul, anul acesta, rar a ajuns la 250 de lei. În cea mai mare perioadă, a fost 70 de lei. Au fost perioade orare în care a fost 10 bani megawatt-ul. Azi (n.r. luni) a fost 7 lei, dar scăderea aceasta de preț nu o simt consumatorii casnici, industriali, o simt alții în profit”, a declarat Daniel Burlan, președintele Directoratului CEO.

Anul trecut, piața de energie era cu mult diferită. Prețurile erau chiar și de câteva sute de ori mai mari decât în această perioadă, în plină pandemie de coronavirus. „Faptul că anul trecut au fost niște tarife foarte mari în piața zilei următoare, la vremea respectivă CS-ul respectiv spunea: Vedeți, dacă nu aveați contracte la prețurile care erau atunci, puteați să vindeți acum la prețuri mari. Ori s-a văzut că nici această tehnică nu este corectă, benefică pentru societate. Va trebui să ne asigurăm contracte pentru fiecare grup din termocentrale. Din păcate, prețurile din iarna trecută arătau ceva, contractele erau la un alt nivel. Până la urmă, este bine să facem contracte care să ne asigure un acces pe celelalte piețe de energie”, a mai declarat Daniel Burlan, la Tele3.

Vizualizări: 1,962

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: