Burlan anunță când vor fi închise primele cariere miniere

În cel mult opt ani, patru cariere de cărbune din cadrul Complexului Energetic Oltenia își vor închide porțile. Este vorba despre cariere care își vor termina rezervele de cărbune. Salariații de aici vor fi redistribuiți și trimiși să lucreze în alte zone unde este nevoie de personal.

Daniel Burlan, președintele Directoratului CE Oltenia, a explicat care sunt carierele care se vor închide în următorii ani: „Cariera Peșteana își termină în următorii patru ani rezervele de cărbune, Cariera Lupoaia, peste șapte - opt ani, Cariera Husnicioara, peste patru ani. Iar Cariera Rovinari, până la sfârșitul anului. Nu mai avem ce exploata, ce să mai exploatăm după aceea?”.

Într-un interviu la Radio Infinit, Daniel Burlan a adăugat că minerii care lucrează aici nu își vor pierde locurile de muncă după ce vor fi închise aceste cariere. Ei vor fi mutați în alte cariere. „Vor fi redistribuiți la celelalte cariere, unde avem deficit de personal. Conform estimărilor Direcției de Resurse Umane, în următorii cinci ani vor pleca la pensie 4.500 de salariați. Acest program de restructurare în asta constă, dezvoltarea unor capacități pe gaze în vederea reducerii emisiilor de CO2 și păstrarea a șase grupuri de cărbune”, a mai explicat Burlan.

Cât privește banii pentru achiziționarea certificatelor de dioxid de carbon, Burlan își pune bazele tot pe un ajutor de la stat și pentru anul viitor: „Intrăm pe un ajutor de restructurare, acum este ajutor de salvare, dar în următoarele șase luni trebuie să facem un program de restructurare în vederea obținerii unui ajutor de restructurare. Tot statul român îl dă în baza unui program de restructurare care dovedește viabilitatea societății după anul 2025”.

Vizualizări: 6,386

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: