Burlan: Neaprobarea acestui plan de restructurare înseamnă falimentul

“Neaprobarea acestui plan de restructurare înseamnă falimentul”, este afirmația tranșantă făcută vineri de managerul Complexului Energetic Oltenia, Daniel Burlan, la o dezbatere organizată de Sindicatul Liber de la Cariera Roșiuța la Motru.

Răspunsul lui Burlan a venit ca urmare a unei întrebări puse de Nicolae Ivăniși, candidatul Partidului Ecologist Român Gorj pentru Camera Deputaților. Ivăniși a cerut să i se spună când va fi aprobat planul de restructurare de către Comisia Europeană, dar nu a primit răspuns. La întebarea ce se va întâmpla dacă planul nu va fi aprobat în acest an, Ivăniși a primit de la Burlan următorul răspuns: “Neaprobarea înseamnă falimentul, dar percepția noastră ca și companie, ca și stat, nu cred că nu va fi aprobat planul de restructurare”.

Daniel Burlan a explicat că au fost cerute clarificări de către Comisia Europeaă cu privire la investițiile pe care și le-a asumat compania prin planul de restructurare, care se ridică la peste trei miliarde de euro, din care 1,4 miliarde de euro din surse proprii, în cinci ani.

Iată explicația pe care a dat-o Daniel Burlan: “Așa cum au fost primele solicitări de clarificări ale Comisiei Europene și sunt patru solicitări punctuale pe planul de restructurare, nu cred că există riscul să nu se aprobe. Am văzut eforturile făcute de statul român, am văzut o cooperare a Consiliului Concurenței, Ministerului Fondurilor Europene, Ministerul Economiei, Ministerul Finanțelor Publice, care fac demersuri prin Consiliul Concurenței la Comisia Europeană. Sunt conștienți că nu au cu ce să înlocuiască capacitățile pe cărbune ale CEO. Există niște studii făcute anii trecuți, conform cărora în anumite intervale orare România nu se poate descurca chiar dacă ar importa în totalitate energie. Neaprobarea acestui plan de restructurare înseamnă falimentul”.

Nicolae Davițoiu, președintele Partidului Mișcarea Populară Gorj, prezent în sală, s-a declarat sceptic cu privire la posibilitatea CE Oltenia de a avea în următorii cinci ani 1,4 miliarde de euro pentru investiții din surse proprii, câtâ vreme producția a scăzut la 8 TWh/an.

La rândul lui, candidatul PER Gorj, Nicolae Ivăniși, a declarat luni la Radio Infinit că, fără aprobarea acestui plan de restructurare, Complexul Energetic Oltenia este la doar cinci luni de faliment. (A.A.)

Vizualizări: 3,907

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: