Circa 1.400 de salariați ai CE Oltenia ar putea intra în program de concediere colectivă

Noi informații din planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia au ieșit la iveală în timpul dezbaterii organizate vineri la Motru de Sindicatul Liber al Carierei Roșiuța.

Potrivit managerului Daniel Burlan, vor pleca din companie 4.700 de salariați în cinci ani. Planul este să plece prin pensionare, dacă se menține legea care reduce vârsta de pensionare cu patru luni pentru fiecare an lucrat în condiții deosebite, așa cum este cazul celor care au muncit în minerit și energie. Dar, legea ar putea fi abrogată în septembrie anul viitor, prin intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor, astfel că 1.400 de salariați ai CE Oltenia din cei 4.700 nu se vor mai putea pensiona înainte de 2025.

În cazul lor, compania va oferi plăți compensatorii, a explicat managerul Daniel Burlan: “Pe programul de restructurare 2021 - 2025 vor trebui să iasă la pensie din cadrul companiei 4.700 de salariați. În condițiile în care nu va fi continuitate din septembrie 2021, numărul celor care vor ieși la pensie va fi mai mic cu 1.400 de salariați”.

Este nevoie de pensionarea mai devreme, pentru că știm foarte bine care sunt condițiile de muncă din carierele miniere din Oltenia, a mai spus Burlan.

Burlan speră la o derogare de la Comisia Europeană pentru legea pensiilor, astfel încât să fie în continuare prevăzute drepturi pentru cei care lucrează în condiții deosebite. Dacă nu, cei disponibilizați vor pleca acasă cu plăți compensatorii. “În ceea ce privește numărul de personal care în această perioadă va fi disponibilizat, care va ieși din structura Complexului Energetic Oltenia, va fi până în 4.700 de salariați, acel personal pe care noi contam că va ieși la pensie pe actuala lege a pensiilor. În condițiile în care nu va fi posibilă aplicarea actualei legislații, avem prevederi în acel plan de restucturare aferente personalului care nu îndeplinește condițiile de pensionare în acest termen, plăți compensatorii”, a explicat Burlan în cadrul dezbaterii. (A.A.)

Vizualizări: 7,934

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: