Burlan: Salariații sunt responsabili și văd care este situația

Managerul Complexului Energetic Oltenia, Daniel Burlan, a vorbit într-un interviu la Digi 24 despre măsurile luate de companie pentru evitarea unei îmbolnăviri în masă în rândul angajaților.

Reporter: Care este situația la CEO și de ce s-a ajuns la această măsură a șomajului tehnic?

Daniel Burlan: Măsura este luată în primul rând din rațiuni economice, dar  nu numai, ci și ca măsură preventivă împotriva posibilității îmbolnăvirii salariaților cu Covid 19, având în vedere faptul că este vorba de o activitate care implică mult personal și câteodată aglomerări de personal. Am luat această măsură fiindcă în ultima perioadă a scăzut consumul de energie la nivel național. CEO dispune de 11 blocuri energetice în funcțiune, plus un bloc la care se fac lucrări de reabilitare și de modernizare, asta însemnând o capacitate de 3240 MW putere instalată, iar noi azi funcționăm doar cu echivalentul unui bloc energetic, cu 350 de MW.

Rep.: Despre câți angajați este vorba?

D.B.: CEO mai are 12800 de angajați, iar în această perioadă, începând din data de 13 aprilie până pe 6 iunie, vom avea un program de șomaj tehnic pentru întreg personalul complexului în serii de câte 2 sau 4 săptămâni. Se oprește în prima fază termocentrala de la Turceni, care de fapt este oprită, fiindcă nu mai funcționează nici un grup de la Termocentrala Turceni. Se opresc și carierele care lucrează pentru Termocentrala Turceni. Având în vedere faptul că există stocuri suficient de mari la carierele care alimentează Termocentrala Rovinari și aceste cariere se vor opri pentru următoarele două săptămâni, urmând ca după patru săptămâni să se oprească următoarele unități.

Rep.: Cum au reacționat angajații în această situație?

D.B.: Începând de luni, avem 6532 de angajați în șomaj tehnic, urmând ca după patru săptămâni să intre și cealaltă parte a personalului în șomaj tehnic, reluând apoi activitatea acest personal care de luni este în șomaj tehnic. Cei care pleacă acum pentru două săptămâni urmează să vină după această perioadă la serviciu pentru patru săptămâni, după care vor sta din nou două săptămâni. Din rațiuni de alimentare a termocentralelor, acele cariere nu pot sta pentru patru săptămâni în șomaj tehnic.

Rep.: Ce spun angajații, se vor descurca cu acei bani, 75% din salariu?

D.B.: Salariații sunt responsabili, sindicatele sunt responsabile și văd care este situația. O altfel de funcționare nu ne-ar permite să plătim salariile într-o lună. Pentru a ne plăti toate datoriile şi salariile într-o lună avem nevoie de minim 1400 de MW putere orară pentru funcţionare. Dar salariații au înțeles acest lucru și sperăm ca în perioada următoare să se reglementeze situația și să avem o capacitate în funcțiune care să ne permită plata tuturor salariilor și a celorlalte datorii aferente.

Rep.: Spuneați că sperați să reluați activitatea în jurul datei de 6 iunie, sperați ca din acel moment să reluați funcționarea la capacitate maximă, așa cum era înainte de decretarea stării de urgență?

D.B.: Noi vom funcționa și până atunci, nu oprim de tot activitatea, funcționăm și în această perioadă cu termocentralele Rovinari, Craiova și Ișalnița, pentru patru săptămâni, urmând ca, după aceea să se oprească termocentrala Ișalnița. Așteptăm ca, la momentul în care se va relua activitatea cu toate capacitățile, stocurile de cărbune  să permită funcționarea la un anumit nivel de performanță a carierelor, astfel încât să putem constitui și stocurile necesare. Știut fiind că în luna iulie, de obicei, există o solicitare pe CEO datorită condițiilor meteo.

De fapt CEO funcționează la capacitate maximă atunci când condițiile meteo nu permit celorlalți producători să funcționeze  și s-a dovedit că de câte ori a fost ger s-a cerut ca CEO să funcționeze, la fel și când a fost secetă. Practic suntem producătorul de energie care asigură până la urmă siguranţa energetică a ţării.

Rep.: Lucrurile depind şi de felul în care va evolua această criză şi de cât de repede se vor redeschide mai multe firme şi companii?

D.B.: Normal, depinde totul  de consulul de energie. Mă uitam astăzi că era un consum în jur de 4000 de MW putere orară, asta însemnând jumătate din ce se consuma înainte. Sperăm să se dea drumul economiei, să repornească activitatea şi să crească consumul de energie. Şi la fel sperăm ca şi importurile de energie să fie mai mici în această perioadă.

Vizualizări: 6,338

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: