Burlan şi Ciorecan, reţinuţi! Au dat fotbaliştilor din hrana minerilor!

Fostul director general al SNLO Daniel Burlan şi administratorul cantinei din Motru, Alexandru Ciorecan, şi-au petrecut noaptea după gratii, după ore întregi de audieri de către poliţiştii de la Investigarea Fraudelor. În total, zece persoane, foşti şi actuali directori din mineritul din Motru, au dat declaraţii cu privire la contractul de masă caldă pentru angajaţii din minerit. Daniel Burlan şi Alexandru Ciorecan sunt acuzaţi de delapidare, prejudiciul fiind estimat la 2,8 milioane de lei. Poliţiştii spun că printre mineri au fost hrăniţi şi fotbaliştii de la Minerul Motru. Dosarul a fost deschis în urma unui denunţ făcut de Complexul Energetic Oltenia. Astăzi, cei doi vor fi prezentaţi în faţa procurorilor cu cerere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Daniel Burlan şi Alexandru Ciorecan au fost au fost reţinuţi, joi, pentru 24 de ore, după ce au fost audiaţi ore întregi alături de alte opt persoane. Ei au dat explicaţii cu privire la un contract pentru masa caldă a minerilor, dar şi despre decontarea unor porţii pentru fotbaliştii de la Minerul Motru. Poliţiştii au vrut să afle dacă prin contractul pentru masa minerilor au primit mâncare şi jucătorii de la Minerul Motru. Ancheta este pe perioada 2009-2013, iar neconcordanţele între numărul de mineri prezenţi la lucru şi porţiile decontate au fost descoperite anul trecut de Corpul de Control al CEO. Ciorecan a avut contract cu compania pentru furnizarea mâncării până în 2013. După ce CEO a încheiat contractul cu Unitatea Cazare Cantine din Motru, firma a şi dat faliment, dar Ciorecan a rămas cu restaurantul din oraş.

Lista învinuiţilor

Poliţiştii au emis nouă mandate de aducere pe numele mai multor actuali şi foşti directori din minerit. Este vorba despre Sorin Iovan - fost director Cariera Lupoaia, Florentin Gheorghescu - fost director Cariera Roşiuţa, Vasile Creţan - director adjunct Cariera Lupoaia, Vasile Râbu - fost director Mina Motru, Mircea Mezinca - fost director în cadrul SNLO, Nicolae Giuran şi Valentin Tatomir, foşti director ELCFU Motru, Ion Ghiga - director Cariera Roşiuţa. Alexandru Ciorecan a fost a zecea persoană chemată să dea cu subsemnatul. Directorul de la Cariera Lupoaia, Constantin David, a povestit ziariştilor despre vizita poliţiştilor la unitate. El a declarat că dosarul se referă la decontarea unor porţii de mâncare de care beneficiau fotbaliştii de la Minerul Motru, în baza contractului pentru mineri. „Azi-dimineaţă (n.red- ieri) s-au prezentat doi domni de la Poliţie şi m-au rugat să înştiinţez trei persoane. Este vorba despre domnul Florentin Gheorghescu, domnul Vasile Creţan şi domnul Mircea Mezinca, foşti directori în SNLO. I-a informat că vor fi duşi la audieri pentru acest contract pentru masa minerilor din zona Motru. Au fost chemaţi cam toţi directorii din zona Motru din perioada existenţei acestui contract pentru a se lămuri unele probleme de derularea în condiţii corecte ale acestui contract“, a explicat directorul David.

Toţi directorii au fost audiaţi în calitate de suspecţi. Fostul director de la Roşiuţa, Florentin Gheorghescu, a declarat la ieşirea de la IPJ Gorj că: „Ne-au chemat în legătură cu nişte mese din perioada 2009-2013. Ni s-a spus că avem calitatea de învinuiţi. Sunt nişte neconcordanţe între mesele decontate şi procesele verbale de recepţie. Din 2009 până în 2013 eu am fost director la Cariera Roşiuţa şi în calitate de director sunt răspunzător ce se întâmplă. Nu ştiu dacă sunt ilegalităţi, rămâne să demonstreze dacă sunt ilegalităţi. Din punctul meu de vedere nu s-a făcut nicio fraudă. Om vedea ce va fi“. Actualul director adjunct de la Medservmin, Vasile Râbu, a confirmat că este suspect. „Am avocat şi o să vă spună avocatul. Am avut calitate de martor şi acum suntem toţi suspecţi“, a spus Vasile Râbu. „Nu vă pot spune nimic. Nu am fost la expertiză, nu ştiu. Am calitatea de suspect“, a declarat şi directorul adjunct de la Lupoaia, Vasile Creţan. Actualul şef Ion Ghiga nu a vrut să facă niciun fel de declaraţii.

Denunţul lui Ciurel

Ancheta a început anul trecut, prin octombrie, şi au fost ridicate mai multe comenzi de masă, dar şi alte documente. „Nu e vorba de porţii fictive, ci de Clubul sportiv Minerul Motru, de mai multe chestii. Sportivii serveau masa“, a explicat directorul David. În plus, tot cu masa minerilor s-ar fi făcut şi chefuri, dar nu pentru ortaci, ci pentru şefii lor. Dosarul a fost deschis anul trecut după un denunţ făcut de actualul director al CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel. El a declarat acum câteva luni că un raport al Corpului de control arată că au fost pontaţi la muncă 5.000 de mineri, dar au fost plătite 6.800 de porţii de mâncare. Administratorul Cantinei Motru, Alexandru Ciorecan, declara atunci că Ciurel „habar nu are“. „Habar nu are. Goangele din capul lui. Păi eu am recepţii pentru tot ce s-a servit, nu lucrăm aşa“, a declarat la vremea aceea Ciorecan.

Numai că recepţiile şi comenzile lui Ciorecan nu au fost luate în considerare. Poliţiştii au calculat doar mesele minerilor, ce a fost pe lângă este considerat prejudiciu. Potrivit unor surse, toate actele care explicau anumite comenzi, fără legătură cu masa minerilor, nu au fost luate în calcul.

CE SPUNE BURLAN

Fostul director de la SNLO, Daniel Burlan, a declarat că este nevinovat pentru că nu a făcut nimic ilegal. În câteva cuvinte el a sugerat că nu s-a plătit în plus pentru fotbalişti. „Sunt acuzat de un contract de achiziţie masă caldă, care nu a fost depăşit ca valoare şi nu e nimic ilegal“.

REACŢIA CEO

Elena Zamfir, purtătorul de cuvânt al CE Oltenia, a declarat că vor fi luate măsuri împotriva celor care sunt anchetaţi de poliţişti. „S-a verificat concordanţa dintre numărul de mese comandate şi recepţionate şi numărul costurilor realizate aferente personalului prezent la serviciu în 2009- aprilie 2013. Au fost constate diferenţe. În funcţie de rezultatul certărilor CE Oltenia va lua măsurile ce se impun“, a explicat aceasta.

Vizualizări: 285

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: