Burse date elevilor chiulangii. Fost director de liceu, chemat în instanță

Zeci de elevi ai Colegiului Tehnic Motru au încasat de la stat, timp de doi ani, burse profesionale, de 200 lei/lună, deși nu au călcat prea des pe la școală. Curtea de Conturi Gorj a descoperit neregula, iar fostul director al liceului a fost acționat în instanță. Prejudiciul se ridică la câteva zeci de mii de lei.

Niculina Chițulescu, fostul director al Colegiului Tehnic Motru, a fost dată în judecată de noua conducere a liceului, pentru recuperarea sumei de circa 43.500 lei. Prejudiciul ar fi fost creat în perioada ianuarie 2014-februarie 2016, prin acordarea în mod nelegal a unor burse profesionale.

„Urmare a verificărilor efectuate la nivelul unității de învățământ de către Curtea de Conturi a României - Camera de  Conturi Gorj, prin nota de constatare  nr.1977/20.04.2016 s-a reținut plata burselor profesionale contrar prevederilor legale în vigoare, beneficiarii  burselor înregistrând  absențe peste limitele prevăzute de lege. Cuantumul prejudiciului a fost calculat la suma de  62.128 lei”, se arată în motivarea către instanță.

Ulterior, prin decizia nr.1201/30 mai 2016 a Camerei de Conturi Gorj  s-a stabilit recuperarea prejudiciului creat bugetului de stat prin plata ilegală a burselor,  inclusiv a foloaselor necuvenite.

Între timp, o parte din prejudiciu s-a recuperat, fiind vorba de puțin peste 20 de mii de lei.

Tribunalul Gorj a respins cererea Colegiului Tehnic Motru, pe motiv că nu sunt întrunite condițiile angajării răspunderii patrimoniale a pârâtei.

Potrivit instanței, Colegiul Tehnic Motru nu a făcut dovada caracterului cert al prejudiciului, în condițiile în care beneficiarii burselor nu au fost acționați în judecată pentru recuperarea sumelor încasate în mod necuvenit.          

„Probele administrate în cauză confirmă înaintarea unor adrese către beneficiarii burselor în vederea restituirii sumelor încasate necuvenit, atât de pârâtă, în perioada ulterioară controlului Camerei de Conturi Gorj, până la data încetării funcției de director, respectiv data 31.08.2016, cât și de persoana ce a îndeplinit ulterior funcția de director, însă neînsoțirea acestor demersuri de promovarea unei acțiuni în justiție nu conferă caracter cert prejudiciului, neputându-se stabili în ce măsură nu mai este posibilă recuperarea prejudiciului de la beneficiarii burselor”, a susținut instanța de fond.

Soluția Tribunalului Gorj a fost menținută pe 1 iulie 2020 de Curtea de Apel Craiova. Sentința este definitivă, iar conducerea liceului este obligată să-i achite fostei directoare cheltuieli de judecată de o mie de lei.

Bursa profesională se acordă tuturor elevilor care frecventează învățământul profesional și dual. Sprijinul financiar este de 200 lei/lună. Elevii cu mai mult de zece absențe nemotivate/lună rămân fără bursă.

Vizualizări: 3,089

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: