Cabanos, cârnații est-europeni de succes

Cabanos este un cârnat delicios, lung și uscat, care provine din regiunea Europei Centrale și de Est.  Este, de asemenea, unul dintre cei mai subțiri și mai gustoși cârnați originari din Europa.

Conceptul de cabanos în sine are o istorie îndelungată, de la o delicatesă festivă în partea de est a UE la un produs de larg consum popular în întreaga Europă. În ciuda numeroaselor sale aplicații moderne, produsul are o tradiție îndelungată și o rețetă protejată - pentru a proteja caracterul original al acestui tip de cârnați, cabanos a fost înscris în Registrul UE al denumirilor de origine protejate, al indicațiilor geografice protejate și al specialităților tradiționale garantate ca specialitate tradițională garantată.

Denumirea de cabanos provine de la cuvântul kaban. În secolul al XIX-lea, acest termen era folosit în Polonia pentru a desemna un anumit tip de porc – un porc mascul hrănit în mod extensiv cu cartofi și alte plante. Datorită acestui tip de hrană, carnea de kaban era de înaltă calitate. Kabanos a devenit deosebit de popular în perioada interbelică. Odată cu dezvoltarea economică, au fost create tot mai multe variante diferite de cârnați cabanos. În această perioadă, un cârnat lung, subțire, uscat și afumat din intestine de oaie a devenit o variantă populară, dar, pe lângă rețeta bine cunoscută, au existat o serie de alte rețete de cârnați cabanos, mai puțin răspândite, care conțineau diverse condimente, aditivi sau metode de afumare.

Acești cârnați cabanos au avut întotdeauna câteva lucruri în comun – uscăciunea, forma subțire, palatabilitatea ridicată și pocnetul caracteristic, numit uneori și pocnitură, care apare atunci când cârnatul este rupt. Acest sunet provine din tandrețea cărnii și din gradul ridicat de uscăciune, ceea ce face ca cârnații să aibă o textură foarte tare, compactă și uniformă.

Pe măsură ce regiunea s-a dezvoltat din punct de vedere comercial și economic, acești cârnați cabanos au devenit din ce în ce mai populari. Cariera lor oficială a început în a doua jumătate a secolului al XX-lea, când produsul a fost standardizat pe baza rețetelor tradiționale. Chiar și atunci, standardele adoptate au fost foarte restrictive în ceea ce privește utilizarea unor aditivi considerați dezirabili în prezent, astfel încât rețeta de cârnați cabanos nu s-a schimbat semnificativ de-a lungul anilor.

Până în prezent, în UE, inclusiv în Polonia și România, există mari întreprinderi de carne specializate în producția de cârnați cabanos. Odată cu deschiderea granițelor în anii 1990 și cu creșterea emigrației, acești cârnați cabanos au început să fie recunoscuți în întreaga Europă.

Există trei factori principali care stau la baza recunoașterii de astăzi a acestor cârnați cabanos – calitatea ridicată, ușurința de depozitare și rapiditatea de preparare.

Calitatea ridicată a fost întotdeauna o caracteristică a cârnaților cabanos – produsul în sine este caracterizat de o cantitate mare de carne, adesea peste 150 de grame folosite la 100 de grame de produs final. Cabanos este astăzi una dintre puținele categorii în care poți fi întotdeauna sigur că produsul este format exclusiv din carne și condimentele potrivite. În consecință, în cârnați cabanos nu există umpluturi inutile sau ingrediente nedorite, cum ar fi excesul de sare sau de hidrocarburi aromatice, deoarece, dacă acestea ar fi adăugate, cârnații cabanos și-ar pierde pocnetul caracteristic, conținutul redus de grăsimi și durata lungă de conservare.

Datorită metodelor tradiționale de producție a acestor cârnați cabanos, aceste produse pot fi păstrate foarte mult timp fără a-și pierde calitatea, gustul sau mirosul. Metoda tradițională de uscare și afumare înseamnă că cârnații cabanos pot fi păstrați în afara frigiderului pentru o perioadă destul de lungă de timp, la fel ca acum peste 100 de ani. Acesta este unul dintre lucrurile minunate la cârnați cabanos în zilele noastre – acești cârnați subțiri de tip cârnați sticks sunt gustarea perfectă pentru vacanțe, ieșiri la picnic sau petreceri cu prietenii. În Europa Centrală și de Est, există o tradiție puternică de a lua acest tip de produs din carne cu tine în călătoriile tale. Drept urmare, în magazine există o gamă întreagă de cârnați cabanos în diferite pachete disponibile în magazine – de la o gustare pentru o persoană până la un pachet întreg pentru călătorii pentru mai multe persoane. Compoziția sa bună și proporția mare de proteine înseamnă că și câteva îmbucături pot satisface foamea.

Pregătirea rapidă – nu este nevoie de tratament termic și chiar de tăierea în bucăți mai mici face din cârnați cabanos o gustare ușoară sau un fel de mâncare rapidă pentru o petrecere. Oaspeții neanunțați sau lipsa de timp pentru a pregăti prânzul sunt motive bune pentru a ajunge la cârnați cabanos. Până la 40% din cârnații cumpărați sunt cumpărați în pachete mici concepute pentru astfel de ocazii.

C abanos este un produs de mare comoditate – compoziția bună, calitatea ridicată, durata lungă de depozitare și ușurința de preparare fac din acești cârnați cabanos una dintre cele mai bune gustări din carne la care poți ajunge oricând și oriunde. Merită să verifici dacă produsul este cabanos autentic – trebuie doar să căutați marca pe ambalaj.

Vizualizări: 1,136

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Bucătărie:

Citește și: