Cadastru gratuit pentru cetăţenii din Ţânţăreni

Vești bune pentru cetățenii din comuna gorjeană Țânțăreni. Proiectul prin care aceștia ar urma să-și treacă proprietățile în mod gratuit în cartea funciară a debutat miercuri, 11 mai. Oamenii au primit informații chiar de la reprezentanții Oficiului de Cadastru, dar și de la firma de topografie care se va ocupa de proiect în următoarele luni. Țânțăreni este prima comună din Gorj care beneficiază de acest program național.

Cetățenii din Țânțăreni au fost informați și sfătuiți să-și pregătească documentele și să le pună la dispoziția firmei care a câștigat licitația la nivel național. ”Comuna Țânțăreni este prima unitatea administrativ-teritorială care intră în execuția acestui program, program în care statul s-a hotărât să facă pentru fiecare imobil această înregistrare în cadastru și carte funciară. Este un șir de etape care sunt aferente acestui proiect, le-am adus la cunoştinţă ce se face, cum se face și le-am cerut să colaboreze cu prestatorul stabilit în sensul de a permite specialiştilor să intre la măsurători, să pregătească toate actele, să le ofere informaţiile, astfel încât în fiecare sector cadastral să se poată face măsurarea și înscrierea în mod gratuit în cartea funciară a proprietăţilor dânşilor”, a spus Marius Mănescu, directorul OCPI Gorj.

Cadastru şi pentru moştenitorii fără succesiune
Autorităţile nu i-au uitat nici pe moştenitorii care din diverse motive nu au făcut succesiuni în cazul decesului proprietarilor de drept. ”Noi o să sesizăm Camera Notarilor Publici pentru a dezbate succesiunile nedezbătute, adică sunt foarte mulți oameni care au decedat, moștenitorii lor nu au făcut succesiunile și acest proiect prevede ca pe cheltuiala proiectului să fie dezbătute aceste succesiuni, astfel încât să le creeze oamenilor acte pentru a putea înscrie în cartea funciară imobilele pe care ei le-au moștenit. Durata unui astfel de proiect într-un UAT este cuprinsă între 12 și 18 luni”, a spus Marius Mănescu, director OCPI.
De asemenea, cetățenii care nu dețin acte pe un imobil sau teren îl pot lua în proprietate dacă timp de trei ani nu-l revendică nimeni. ”Cei care nu o să aibă acte de proprietate, legea permite înscrierea acestora ca posesori, iar după un termen de trei ani de posesie netulburată, adică nimeni nu revendică ceea ce ei au înscris ca posesori, se transformă această posesie în proprietate și se înscrie în cartea funciară”, a mai spus Marius Mănescu.

Vizualizări: 2,063

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: