Arii protejate din judeţul Gorj, fără custozi

Agenția Națională pentru Protecția Mediului caută custozi pentru ariile protejate din județul Gorj. Persoanele fizice sau juridice interesate să administreze o arie protejată pot depune dosarele pentru atribuirea în custodie, la agenție, până în data de 27 mai.

Patru arii protejate din județul Gorj nu sunt administrate în prezent de un custode. Una dintre ariile naturale protejate este Piatra Buha care cuprinde: Izvoarele Minerale Săcelu, Piatra Biserica Dracilor, Formațiunile eocene de la  Săcelu, Locul fosilifer Buzești, Valea Sodomului, Valea Ibanului.
Celalate arii sunt: Locul Fosilifer Săulești, Locul Fosilifer Valea Deșului și Râul Motru. Nu este pentru prima dată când autoritățile încearcă să găsească un responsabil pentru aceste zone. Fiind vorba de suprafețe restrânse, acestea nu reprezintă un prea mare interes. "Pentru doritorii care vor să depună dosare pentru atribuirea în custodie vor trebui ca până la 27 mai să depună la Agenția Națională pentru Protecția Mediului dosarul pentru atribuirea acestora. Custode poate să fie orice persoană fizică sau organizație non-gevernamentală, non-profit, care intenționează și dorește să administreze aceste arii. În decursul timpului au fost stabilite de Agenția pentru Protecția Mediului Gorj măsurile minime de conservare, care trebuiesc respectate, iar administratorul are obligația de a întreține respectivele arii protejate și a monitoriza și implementa măsurile minime de conservare pentru acestea", a declarat Nicolae Giorgi, directorul APM Gorj.
Custozii sunt considerați administratori ai zonelor respective și vor avea anumite obligații. Nu vor fi remunerați, dar vor putea impune anumite taxe. În schimb, vor putea aplica amenzi celor care distrug fauna și flora de pe suprafețele administrate de aceștia. Banii însă, vor ajunge la bugetul de stat, nu în contul lor. "Custodele nu este remunerat însă poate să obțină anumite venituri din avize pe care le emite, din acorduri, din taxe de vizitare, taxe de filmare", a mai spus directorul APM Gorj.
Custozii care vor fi selectați vor administra ariile protejate respective pentru o perioadă de cinci ani. În Gorj au fost constituite peste 70 de arii protejate.

Vizualizări: 1,373

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: