Cai depistaţi cu anemie infecţioasă, duşi la un abator de sacrificare

Doi cai depistaţi cu anemie infecţioasă în primăvara acestui an vor fi duşi la un abator din Hunedoara pentru sacrificare. Proprietarii animalelor aşteaptă deja de câteva luni despăgubirile, dar banii vor veni abia după ce animalele vor fi sacrificate.

Este vorba de un cal aflat în proprietatea unui cetățean din Schela și un altul al unui fermier din Tismana. Caii au fost depistați cu anemie infecțioasă, care este o boală infectocontagioasă, însă nu au fost sacrificați până acum pentru că abatorul specializat de la Hunedoara a avut activitatea suspendată și abia recent și-a reluat-o. "În campania de primăvară am recoltat probe pentru anemie infecțioasă la cabaline. Campania este încheiată. Au fost două cazuri pozitive de anemie, un cal la Tismana și o iapă la Schela. Am trecut la evaluarea acestor animale, urmează ca în cursul acestei săptămâni să fie dirijate către abatorul specializat în sacrificarea cabalinelor. Din discuțiile cu colegul de la Hunedoara, acest abator a avut activitatea suspendată și abia în zilele trecute, se pare, că s-a dat drumul la sacrificare", a declarat Nicolae Călescu, directorul Direcției Sanitar Veterinare (DSV) Gorj.
Reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare au spus când vor primi proprietarii cabalinelor despăgubirile bănești. "Evaluarea a fost făcută la cele două cabaline, suma a fost stabilită și în cel mult o lună de la sacrificarea animalelor proprietarii vor primi despăgubirile. În funcție de animal, despăgubirile sunt în jurul a 4000 lei fiecare cabalină la cele două declarate pozitiv", a mai spus directorul DSV Gorj.
Reprezentanţii direcției au spus că cei doi cai infectați nu provin din Gorj ci au fost achiziţionați de proprietari din alte județe ale țării, explicând astfel că, la nivelul județului, această boală contagioasă este monitorizată frecvent. Acest virus are capacitatea de a infecta calul pe viață, producând atacuri intermitente de boală, urmate de perioade în care calul poate părea normal.

Vizualizări: 346

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: