Primăria Târgu Jiu îşi rotunjeşte bugetul pe spinarea fermierilor

Nemulţumire în rândul fermierilor din Târgu Jiu! Oamenii sunt nevoiţi să plătească 12 lei pentru a putea obţine de la primărie o adeverinţă necesară la APIA. Dacă taxa de timbru de 2 lei se impunea şi în anii trecuţi, în acest an s-a introdus o nouă taxă, mai exact 10 lei pentru eliberarea adeverinţei de la Registrul Agricol. Mai grav este faptul că Primăria Târgu Jiu încalcă legea condiţionând eliberarea adeverinţelor de plata taxelor şi a impozitelor locale, oamenii fiind nevoiţi să aştepte câteva zile până ce funcţionarii primăriei fac verificări în acest sens.

Primăria Târgu Jiu percepe, începând din acest an, o taxă de 10 lei pentru eliberarea unei adeverinţe necesară fermierilor pentru a putea solicita subvenţiile APIA. Asta pe lângă taxa de timbru de 2 lei. Taxa de 10 lei a fost introdusă printr-o hotărâre a Consiliului Local, lucru care i-a nemulţumit pe fermieri. „Nu ştiu dacă mai este vreo primărie în Gorj care să ceară 12 lei pentru eliberarea unei adeverinţe, pe care cei de la Registrul Agricol sunt obligaţi s-o dea. De asta există Registrul Agricol în primării, să dea adeverinţe şi să treacă terenurile pe hârtie, de asta sunt plătiţi. Nu e normal să plătesc taxă pentru adeverinţă în condiţiile în care îmi plătesc impozitul la timp. Pentru o jumătate de hectar plătesc anual un impozit de 20 de lei, iar pentru o adeverinţă de la primărie 12 lei. Păi dacă am nevoie de 3-4 adeverinţe pe an sau pierd vreuna e ca şi când aş plăti de 2-3 ori impozitul. E anormal aşa ceva” s-a revoltat un târgujian din Cartierul Bârseşti.
Şi fermierii din Iezureni sunt revoltaţi din cauza introducerii acestei taxe. „La noi în zonă avem probleme şi cu păşunatul, nu avem pe unde să mergem cu animalele la păscut, iar cei de la primărie ne pun taxe pe adeverinţe, pe hârtii”, s-a plâns un localnic. Oamenii sunt nemulţumiţi şi de faptul că trebuie să aştepte câteva zile până să intre în posesia acestei adeverinţe. Asta pentru ca funcţionarii de la Registrul Agricol să aibă timp suficient să verifice la Direcţia de Taxe şi Impozite Locale dacă oamenii şi-au plătit dările la stat.
Reprezentanţii Ministerului Agriculturii spun însă că este ilegal ca eliberarea documentelor necesare la APIA să fie condiţionată de plata taxelor şi a impozitelor locale, în acest sens existând prevedere legală. De asemenea, nici o instituţie nu are voie să pună poprire sau sechestru pe contul de subvenţii al fermierilor, indiferent de cuantumul datoriilor pe care le au agricultorii. Există prevedere în Cod Fiscal prin care se pot constitui titluri executorii pe alte bunuri, în condiţiile în care oamenii au datorii la bugetul local.
ATENŢIONARE
Oficialii din Agricultură atenţionează primăriile că nu este legal să condiţioneze eliberarea adeverinţelor necesare la APIA de plata taxelor şi a impozitelor locale. Încălcarea unei legi, în speţă Ordonanţa 3/2015, care a fost aprobată şi prin lege şi promulgată, este fapt penal. 

Vizualizări: 656

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: